Hirdetés

Merítés az ASUS Intel Z77-re épülő Ivy Bridge kompatibilis alaplapjaiból

Az ASUS a napokban megrendezett globális szemináriumon mutatta be a közeljövőben piacra lépő Intel 7-es sorozatú lapkakészletekre épülő alaplapjainak javát, így többek között a micro ATX kivitelű ROG szériás Maximus V GENE típust, vagy a nehéz körülmények elviselésére tervezett ASUS TUF család új tagját, a Thermal Armorral felvértezett SABERTOOTH Z77-et. Az említett két alaplap mellett az ASUS 7-es sorozata a számítógéppiac számos szegmensét fogja kiszolgálni, így szokás szerint lesz WS (munkaállomás) modell négykártyás SLI támogatással és dupla gigabites Intel Ethernet-vezérlővel, míg a multimédiára koncentráló, energiatakarékos mini-ITX és H77 alaplapok, melyek a HTPC-k piacára is elhozzák az új technológiákat.

ASUS TUF SABERTOOTH Z77
ASUS TUF SABERTOOTH Z77 [+]

Alakítottak az alaplapok tápellátásán, de mindegyik az Intel VRD 12.5 előírásainak megfelelően kerültek kialakításra. Az újdonságot ezen a téren a SMART DIGI+ tápellátás-vezérlés és a Dual Intelligent Processors 3 jelenti. A Dual Intelligent Processors eredetileg két, alaplapra szerelt speciális lapkát (TPU és EPU) használt, míg az új változat, a Dual Intelligent Processors 3 ezekre az alapokra épít az új SMART DIGI+ tápellátás-vezérléssel kiegészítve.

ASUS P8Z77-V Deluxe
ASUS P8Z77-V Deluxe [+]

Az ASUS a BT GO! után integrálta a Wi-Fi GO!-t is, mely olyan új szolgáltatásokkal bővíti az P8Z77-V Deluxe alaplap tudástárát, mint a DLNA lejátszás, távoli asztal hozzáférés és távoli irányítás hordozható eszközökről, elsősorban okostelefonokról és tabletekről, illetve ezek távoli beviteli eszközként is funkcionálhatnak. A Wi-Fi GO! ezen felül képes az integrált vezeték nélküli hálózati vezérlőt, vagyis a PC-t hozzáférési pontként (AP) üzemeltetni.

ASUS P8Z77 WS
ASUS P8Z77 WS [+]

Még egy újdonságot tartogat a gyártó a Z77-es alaplapok vásárlóinak, ASUS Fan Xpert 2 néven, mely lehetővé teszi az alaplapra csatlakoztatott ventilátorok működésének elemzését, és ezzel összefüggésben minden eddiginél részletesebb beállítást és profilozást tesz lehetővé. A felsorolt funkciókon túl az ASUS 7-es sorozatú alaplapok tartalmazzák az Intel Smart Response, Smart Connect és Rapid Start technológiákat, valamint a 3. generációs Intel Core processzorok megjelenésével natívan kezelik a PCI Express 3.0 szabványt is.

ASUS alaplapok Intel Z77 Express chipsettel
Modell

ASUS P8Z77-V DELUXE

ASUS P8Z77 WS

ASUS TUF SABERTOOTH Z77

ASUS ROG Maximus V GENE

Lapkakészlet

Intel Z77 Express lapkakészlet

Tápellátás, fázisok száma

16+4+2 digitális fázisos tápellátás

16+4+2 digitális fázisos tápellátás

8+4+2 digitális fázisos tápellátás

8+4+2
ROG Extreme Engine Digi+ II

Memória

Kétcsatornás, max. 32 GB DDR3

Kétcsatornás, max. 32 GB DDR3

Kétcsatornás, max. 32 GB DDR3

Kétcsatornás, max. 32 GB DDR3

Több GPU támogatása

SLI/CrossFireX/ LucidLogix Virtu MVP

Négykártyás SLI/CrossFireX
LucidLogix Virtu MVP

SLI/CrossFireX/ LucidLogix Virtu MVP

SLI/CrossFireX/ LucidLogix Virtu MVP

Tárolóeszközök

4 db 6 Gbps SATA, 4 db 3 Gbps SATA,
2 db 6 Gbps eSATA

4 db 6 Gbps SATA, 4 db 3 Gbps SATA, 2 db 6 Gbps eSATA

4 db 6 Gbps SATA, 4 db 3 Gbps SATA,
2 db 6 Gbps eSATA

4 db 6 Gbps SATA, 2 db 3 Gbps SATA, 1 db 6 Gbps eSATA, 1 db 3 Gbps mSATA mPCIe Combo-n

Foglalat 3 db PCIe x16, 4 db PCIe x1 4 db PCIe x16, 2 db PCIe x1 3 db PCIe x16, 3 db PCIe x1 2 db PCIe x16, 1 db PCIe x4 (nyitott végű)
USB

8 db USB 3.0,
8 db USB 2.0

6 db USB 3.0, 9 db USB 2.0

6 x USB 3.0,
10 x USB 2.0

6 db USB 3.0,
8 db USB 2.0

Grafikus kimenet

DisplayPort/HDMI

DVI-I

DisplayPort/HDMI

DisplayPort/HDMI

A fenti táblázat összefoglalja az újonnan megjelenő alaplapok főbb tulajdonságait, a bővítőhelyek és csatlakozók számát. Érdemes egy pillantást vetni a Maximus V Gene tárolóeszközeinél az mSATA mPCIe kombóra, ami nem más, mint egy speciális csatlakozósorra húzható PCI-Express riser card, mely egy mini PCIe kártyát (például Wi-Fi) és egy mSATA tárolót kezel egyszerre. Nem csak ebben egyedi a Republic Of Gamers sorozatba tartozó példány, hanem például abban is, hogy a többi alaplaptól eltérően csak ez kapta meg a SupremeFX III hangvezérlőt, mely a gyártó szerint a hagyományos módon integrált megoldásoknál jobb hangminőséget biztosít.

ASUS ROG Maximus V GENE
ASUS ROG Maximus V GENE [+]

Az ASUS Intel 7 chipkészletére épülő alaplapok sora ezzel még koránt sem teljes, hiszen a Mini-ITX-es P8Z77-I Deluxe, a Maximus V Formula, vagy az olcsóbbik P8Z77 verziói (LE, LX) és a H77-es alaplapok egyelőre nem láttak napvilágot, ezek érkezése később várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés