APU13: az AMD felvázolta a Kaveri APU-t

Az AMD a mai megnyitotta az APU13-as rendezvényt, melynek első témája kapásból az érkező Kaveri APU volt. Erről a lapkáról viszonylag sokat lehetett már olvasni, de a hivatalos adatok birtokában a korábban leírtak végre megerősítést nyertek.

A GlobalFoundries 28 nm-es gyártástechnológiáján készülő, asztali fronton Socket FM2+ tokozású Kaveri APU kétcsatornás memóriavezérlőjéhez két darab Steamroller modul, azaz hagyományos értelemben négy mag kapcsolódik, modulonként 2-2 MB-os L2 gyorsítótárral. Az IGP esetében sem volt titok, hogy a GCN architektúra legújabb verziójára épül és 8 darab CU található benne, ami 512 shader részelemet jelent. Emellett szintén ismert volt, hogy a lapka támogatja az AMD hUMA és hQ architektúráját, illetve a PCI Express 3.0-s interfészt, továbbá nyilván lehetett sejteni, hogy az UVD és a VCE egységek sem maradnak ki.


[+]

Hivatalos megerősítést nyert azonban az AMD TrueAudio rendszerének bevetése, mely elsődlegesen a játékhoz készült, de általánosabb célra is használható lesz, hiszen teljesen programozható blokkról van szó. A Kaveri APU TrueAudio hardvere egyébként megegyezik azzal az egységgel, amit az AMD Radeon R7 260X, illetve R9 290 és 290X VGA-k kaptak meg. Ez a rendszer egyébként már része az AMD egyik újszerű stratégiájának, ami az exkluzivitásra helyezi a hangsúlyt. Ennek lényege, hogy a vásárló az AMD hardverekkel olyan szolgáltatásokhoz jusson, amit máshol nem érhet el. Ennek megfelelően, ha a játékos nem rendelkezik a fentebb említett három kártya egyikével, akkor az eddig bejelentett Thief, a Murdered: Soul Suspect, a Lichdom, a Star Citizen és a Sonic & All-Stars Racing Transformed című alkotások fejlett hangzását csak a Kaveri APU-t birtokolva lehet előcsalogatni.


[+]

Természetesen a Mantle API is szóba került, melyről a vállalat az elkövetkező napokban többet is elárul, de nyilván a GCN architektúrára épülő IGP miatt a Kaveri APU-n is a leggyorsabb leképzővel futhatnak a Battlefield 4, a Thief és a Star Citizen című játékok.


[+]

A Battlefield 4 egyébként egy röpke demonstráció céljából előkerült, így a tervezett legerősebb Kaveri APU megmutathatta mit tud egy Intel Core i7-4770K és egy NVIDIA GeForce GT 630 párosa ellen. A teszt mindkét gépen Full HD-s felbontáson futott ismeretlen, de megegyező grafikai beállítások mellett, és a Kaveri APU 30 képkocka/másodperces átlagos sebességet ért el, míg a konkurens párosítás ennek a felére volt képes. Ráadásul AMD megemlítette, hogy a Mantle leképző mellett a Kaveri még ennél is gyorsabb lesz.


[+]

Az aktuális adatok szerint egyébként a legerősebb asztali Kaveri APU első körben az AMD A10-7850K lesz, aminek négy úgymond processzormagja 3,7 GHz-en üzemel, míg az IGP 512 darab shader részelemének órajele 720 MHz. Így jön ki az AMD által közölt 856 GFLOPS-os összesített teljesítmény. Természetesen a turbóra vonatkozó paraméterek még nem ismertek, de ha a lapkának működik a processzor és a grafikus része is, akkor a magasabb órajelek úgyis elérhetetlenek.

Az AMD elmondta, hogy a Kaveri APU szállítását még idén megkezdik, a tervezett kereskedelmi start pedig január közepe.

Jön az egységes fejlesztőkörnyezet

Az AMD a jövőre készülve a fejlesztőkörnyezeteket is modernizálja, így elkészült az APP SDK 2.9, illetve a Media SDK 1.0 béta. Előbbi alapvető újítása az OpenCV és a clMath könyvtárak támogatása GPU-s gyorsítás mellett, illetve a korábban bemutatott Bolt is végleges formát öltött. A Media SDK alapvetően egy új dolog, és lényegében egyszerűen kihasználhatóvá teszi az AMD termékekben található fixfunkciós hardveres blokkokat a különböző specializált feladatok gyorsítása szempontjából.

AMD Unified SDK és CodeXL AMD Unified SDK és CodeXL
AMD Unified SDK és CodeXL [+]

Mivel az APP SDK 2.9 és a Media SDK 1.0 béta bizonyos szempontból egymáshoz is kötődik, így az AMD létrehozta az úgynevezett Unified SDK-t, ami lényegében közös csomagban szállítja az előbbi bekezdésben megemlített fejlesztőeszközöket.

Mindezek mellett a heterogén módon történő programozáshoz kialakított CodeXL is elérte az 1.3-as verziót, és alapvető újdonsága a Java programnyelvre vonatkozó támogatás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés