Veriton vékonykliensek többféle igényt lefedve

A vékonykliensek az elmúlt évek során egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, és elsősorban a cégeknél érdemes megfontolni használatukat, hiszen alacsony fogyasztással rendelkeznek, és egy komolyabb szerverre kötve a teljesítmény is bőven kielégítő lehet. Az Acer természetesen nem akar kimaradni ebből a szegmensből, és az év későbbi részében három Veriton termékcsaládba tartozó masinával pezsdítik fel aktuális kínálatot.

A legérdekesebb és egyben a legolcsóbb megoldás az Acer Veriton N2010G jelzésű modell, mely nem kínál nagy teljesítményt, de cserébe a fogyasztása is elenyésző. Az alapokat egy Texas Instruments által fejlesztett DaVinci DM8148-as SoC adja, mely egy darab ARM Cortex-A8-as processzormagot használ, amit egy PowerVR SGX 530-as IGP egészít ki. Az előtelepített DeTOS 7.1-es operációs rendszerrel érkező termék önmagában is üzemképes és négy darab USB 2.0-s port várja a perifériákat, míg a maximum 1920x1200 pixeles felbontást biztosító kijelzők két DVI kimenetre köthetők. Az Acer alapvetően ezt a gépet ajánlja igazán vékonykliensnek, hiszen 175 x 121 x 35 mm-es mérete egészen rendben van, és nem utolsósorban passzív hűtés mellett üzemel. Természetesen egy kiszolgálóra kötve a teljesítménnyel sem lehet gond, de önmagában a beépített SoC azért nem túl acélos, így normál felhasználás mellett annyira nem ütőképes a rendszer.

Acer Veriton N2010G
Acer Veriton N2010G

Ha nem csak vékonykliensben gondolkodik a potenciális ügyfél, hanem olyan apró PC-t szeretne, amely kiszolgáló nélkül is értékelhető teljesítményt ad, akkor a Veriton N2620G lehet a következő állomás. Ez a masina már valamivel nagyobb, 251 x 210 x 40 mm-es méretű, és aktív hűtést is igényel, de nyilván a benne található Intel Celeron 887 is jelentősen túlmutat az ARM-os kistestvéren. Utóbbi, 17 wattos TDP osztályba sorolt processzor a Sandy Bridge kódnevű lapkára épül, és két darab 1,5 GHz-es processzormagja mellett egy HD Graphics 2000-es IGP-t is rejt. Celeronról lévén szó a termék nem támogatja az AVX utasításkészletet, az integrált grafikus vezérlőben pedig inaktív a Quick Sync Video, az InTRU 3D, a Wireless Display illetve a Clear Video HD szolgáltatás. A rendszermemória kapacitása maximum 4 GB lehet, a modulok pedig maximum 1333 MHz-es effektív órajel mellett üzemelhetnek. A kijelzőket egy DVI-I és egy HDMI kimenetre lehet kötni, emellett a termékben található még két mini PCI Express 2.0-s interfész, mely a későbbi bővítések során jól jöhet.

Az Acer Veriton N2620G megfelel a TPM 1.2-es specifikációknak, az előtelepített operációs rendszer pedig DeTOS 7.1, Windows Embedded Standard 7, vagy normál Windows 7 és 8 lehet. Utóbbi két rendszert főleg akkor érdemes választani, ha a termék elsősorban normál PC-ként és nem vékonykliensként lesz használva.

Acer Veriton N2620G
Acer Veriton N2620G

A legdrágább és egyben a legjobb szolgáltatásokat kínáló modell a Veriton N2110G lesz, mely a méretbeli és a hűtéssel kapcsolatos adottságokat tekintve a Veriton N2620G-hez hasonló, igaz más az alakja. A legfőbb változás azonban, hogy belül már az AMD beágyazott rendszerekbe szánt Brazos platformja dolgozik. Jelentős előnye ennek a terméknek, hogy az AMD egészen 2017-ig garantálja a teljes szintű terméktámogatást, miközben a fentebb részletezett Intel és Texas Instruments megoldások szoftveres támogatása már most legacy fázisban van, vagyis hamarosan nem lesz hozzájuk új driver.

Acer Veriton N2110G
Acer Veriton N2110G

A Veriton N2110G-ben egy G szériás T56N jelzésű APU lesz, abból is a v2-es verzió, melynek két processzormagja 1,65 GHz-en üzemel. Az IGP szerepét egy 80 shader processzorral dolgozó Radeon HD 6320-as megoldás tölti be 500 MHz-es magórajel mellett. Utóbbi egység támogatja a turbó funkciót is, ami megemelheti az előbbi órajel-frekvenciát, amennyiben ez a 18 wattos fogyasztási kereten belül lehetséges. A termék támogatja a DirectX 11-es, a DirectCompute 5.0-s, az OpenCL 1.2-es, az OpenGL 4.2-es és az OpenGL ES 2.0-s API-t. Emellett az UVD 3.0-s motor kezeli a legtöbb Full HD-s videó gyorsítását. A DDR3-as rendszermemória 1600 MHz-es effektív órajelen dolgozhat, és az alapértelmezett 2 GB-os kapacitás igény esetén 4 GB-ra növelhető. Az USB portok tekintetében négy 2.0-ás és két 3.0-s aljzat lelhető fel a gépen, emellett a két kijelzőt DisplayPort kimenetre lehet kötni, így a maximálisan támogatott felbontás 2560x1600 pixel. Az előtelepített operációs rendszer DeTOS 7.1 vagy Windows Embedded Standard 7 lehet, emellett természetesen telepíthető a Windows 7 és 8, de ezeket külön kell megvásárolni, ha erre valós igény lenne.

Mindegyik termék esetében fontos szempont volt a kompatibilitás, így alkalmazható rajtuk a Citrix HDX, a Microsoft RemoteFX 3D, a VMware View és a Devon Echo Management. A Veriton N2110G és N2620G már októberben forgalomba kerül, míg a Veriton N2010G decemberben érkezik. Az N szériás Acer vékonykliensek kezdőára 239 dollár lesz, de ez az ár jelentősen emelkedhet, főleg az Intel és az AMD terméket alkalmazó megoldások esetén.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények

Hirdetés