Az olimpiának még nincs vége, tovább „izzad” a kihelyezett Acer infrastruktúra

Augusztus 29-én kezdődnek és egészen szeptember 9-ig tartanak a 2012-es Londoni Paralimpiai Játékok, melynek informatikai hátterét ugyanaz az Acer által szállított infrastruktúra fogja kiszolgálni, amit a július 27. és augusztus 12. között is használtak, és amiről már mi is beszámoltunk korábban. A szünetben Todd Olsonnal, az Acer programigazgatóval készített egy interjút az Acer. Lássuk, hogy vizsgázott eddig az informatikai háttér!

Acer: Pontosan mi az Ön szerepe a 2012-es Londoni Játékok során?
Todd Olson: A feladatom számos területet fed le. A projekt felszerelés és szolgáltatás stratégiájának kidolgozása mellett az Olimpiai Játékok menedzsment csapatát is én irányítom a helyszínen.  A csapat 420 emberből áll, akik telepítették, tesztelték és kiszolgálják berendezéseinket a számos helyszínen. Továbbá az én feladatom az is, hogy miként adjuk tovább a stafétát a következő játékokat intéző szervezőbiztosságnak.

Acer: Mikor kezdett el dolgozni a 2012-es Londoni Játékokon?
TO: Az Acerhez fűződő csapat 2009-ben kezdett, én 2010 kora áprilisában csatlakoztam egy rövid betanulási időszak után. Természetesen minden olimpiai játék során különböző és egyedi kihívások merülnek fel, de nem feledtük a leckéket, amiket Vancouverben tanultunk, és felhasználtuk azokat a 2012-es Londoni esetében. Ez az Acer második Olimpiai Játéka, és célunk, hogy folyamatosan javuljunk az előző rendezvényekhez képest.

Acer: Mi volt a legnagyobb kihívás?
TO: A 2012-es Londoni Játékok a legnagyobb „zöld” IT installáció Európában, és mi segítettünk ezt a nulláról megépíteni a többi technológiai partnerrel együtt. Szerencsére a rendelkezésünkre álló helyi projekt menedzsment csapat igen tapasztalt, és számos olyan intézkedést tettünk – mind a berendezések és a munkaerő tekintetében – melyek révén előre tervezhettünk és képesek vagyunk kezelni bármilyen váratlan fordulatot vagy megnövekedett igényt. Ami folyamatos kihívás a projektmenedzsment szempontjából – főleg intenzív időszakok során – az az, hogy biztosítsuk, hogy az általunk hozott emberek megfelelően legyenek kiképezve és megkaphassák a szükséges és megfelelő információkat. Egyfajta hibrid megközelítést alkalmaztunk felhasználva házon belüli olimpiai játékokkal kapcsolatos tapasztalatainkat és kiszervezett módszertanokat.

Acer: Mennyi ideig tartott felépíteni a teljes infrastruktúrát?
TO: A projektmenedzsment csapatunk már 2008-tól kezdve együtt dolgozik a LOCOG-gal és más technológiai partnerekkel annak érdekében, hogy meghatározzák a LOCOG elvárásait, és hogy kielégítsék a központi iroda infrastrukturális igényeit. A játékokra a berendezések és erőforrások szigorú teszteléseken mentek keresztül. 2011 májusában elkezdtük telepíteni a berendezéseket a különböző helyszínekre a tesztelést megelőzően. A tesztelési időszak csúcspontján (2011 július/augusztus) 4-5 tesztet is futtatunk párhuzamosan. A végleges helyen a munka az idei év elején kezdődött. Május végére az Acer befejezte a telepítést és letesztelte az Acer eszközöket a kulcsfontosságú területeken (adatközpontok, eredmény szobák, és a technológiai irodák), összesen 26 helyszínen.

Acer: Mik azok a kritikus feladatok, amivel az Acer infrastruktúrájának szembe kellett és kell néznie?
TO: Asztali számítógépeink, notebookjaink és szervereink megtalálhatók a Játékok teljes területén és működtetnek mindent az akkreditációs folyamattól kezdve a média központokat és a legfontosabb eredményrendszereket is.

Acer: Az Olimpiai Játékok nézői csak nézik a sporteseményeket, de nem tudják, hogy a technológia mit csinál a háttérben, míg a sportolók küzdenek, ugye? Mik azok a további területek, ahol a technológia elengedhetetlen a nagyszerű élmény érdekében?
TO: Ha a nézők nem veszik észre a technológiát a háttérben, akkor tudjuk, hogy elvégeztük a munkánkat. Azt szeretnénk, hogy a nézők úgy jussanak a kívánt információhoz, hogy nem is gondolnak arra, mi történik a háttérben. A 2012-es Londoni Játékok során azt látjuk, hogy a számítástechnikai eszközök olyan mobil eszközök felé tolódnak el, mint a notebookok és tabletek. A 2010-es eszköz előrejelzés során nem számítottunk tabletek használatára, de végül 300 egységet telepítettünk. Szorosan együtt dolgoztunk a LOCOG-gal, az Atos Originnal és a Microsofttal, hogy garantáljuk a szervereink funkcionalitását virtualizált környezetben, hogy maximalizálhassuk letelepített szervereinek, jobb költséghatékonyságot érjünk el, és csökkentsük az energiafelhasználást.

Acer: Önnek milyen extra kihívással kellett megbirkóznia, hogy ez a projekt működjön?
TO: Az olimpiai játékokon dolgozni nagyszerű – mindenki ugyanabba az irányba húz. A játékok mindig a személyes és szakmai fejlődés időszaka. A 2012-es Londoni Játékok során én egy sokkal nagyobb szervezetet vezettem. A 2012-es Londoni Acer csapat 420 főből áll, a vancouveri alig több mint százzal szemben, és képes voltam azt a tudást és képességet átadni, melyeket a korábbi események során szereztem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények