A HDTV-vásárlók jelentős része beéri az SD-tartalmakkal

Miközben a DVD leváltására hivatott, új generációs szabványok – HD DVD és Blu-ray – mögött álló érdekcsoportok továbbra is ádáz harcot vívnak egymással, a vásárlók tanácstalansága egyre csak nő és mind nagyobb azoknak a tábora, akik a kivárásra játszanak. A két technológia csatározása közben ráadásul pont a lényeg sikkad el – hívja fel a figyelmet az NPD Group piackutatócég friss jelentésében, melyből kiderül, hogy a potenciális vevők (akik otthon valamilyen HD-minőségű megjelenítővel, jellemzően plazma- vagy LCD-tévével rendelkeznek) komoly hányada egyáltalán nem érzi szükségét annak, hogy lecserélje jól bevált DVD-lejátszóját. De jelentős számban akadnak olyanok is köztük, akik nem is tudnak az új generációs szabványok létezéséről.

HD DVD? Blu-ray? WTF?

Az NPD Group tíz napon át zajló közvélemény-kutatásában 5500 olyan amerikait kerestek meg, akiknek otthonában HD-minőségre képes televízió található. Ezek közül 542 fő rendelkezett valamelyik új generációs szabványnak megfelelő asztali lejátszóval vagy konzolgéppel – intő jel lehet az érdekcsoportok számára, hogy velük együtt a megkérdezettek csupán 52 százaléka hallott az új technológiák létezéséről. Az egyre inkább állóháborúra hasonlító formátumharc elhúzódása a kutatás tanúsága szerint további kivárásra ösztökéli a lehetséges vásárlókat, akiknek csupán 11 százaléka tervez HD-minőségű tartalmakkal is boldoguló lejátszót vásárolni a következő fél évben.

Mindezen túl az is kiderült a felmérésből, hogy a lapostévé-tulajdonosok majd háromnegyede (73 százaléka) egyelőre tökéletesen megfelelőnek tartja SD-minőségű (Standard Definition – 480 vagy 576 váltott soros illetve progresszív letapogatást támogató) DVD-lejátszóját HDTV-je mellé. Ennek egyik oka a HD-minőséget nyújtó lejátszók relatíve magas ára (a kérdőívet kitöltők 62 százaléka mutatott hajlandóságot arra, hogy az árak csökkenése után beszerezzen egy HD DVD vagy Blu-ray lejátszót), másrészről az elérhető tartalmak (azaz az újfajta lemezeken kiadott filmek) szűkös választéka.

Vennék azért, ha lenne mit

A jelenleg elérhető HD DVD és Blu-ray választék a nextgen lejátszóval rendelkező tulajdonosok többségét ma arra kényszeríti, hogy kedvenc filmjüket az elavulófélben lévő technológiát képviselő DVD-n vásárolják meg, lévén a kiadvány meg sem jelenik más adathordozón. Az NPD Group adatai szerint ugyanakkor a nextgen lejátszókat birtoklók – ha lenne rá lehetőségük – arra is hajlandóak lennének, hogy jelenlegi DVD-kollekciójuk mintegy negyedét lecseréljék Blu-ray vagy HD DVD kiadványra, ráadásul ez a vásárlóerő folyamatos növekedést mutat.

A legutóbb készült, hasonló témájú felmérés óta nem változott jelentősen a két rivális technológia felismerési aránya: a HD DVD név a megkérdezettek 29 százalékának csengett ismerősen, míg a Blu-rayről mindössze 20 százalékuk hallott. Utóbbi legfőbb előnyének továbbra is a fejlettebb technológiát tartják, miközben a HD DVD ütőkártyáját továbbra is az olcsóbb lejátszók adják – áll az NPD Group elemzésében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés