A Warneren múlhat a kéklézeres formátumháború végkimenetele

Nem kizárt, hogy a várakozásokkal ellentétben záros határidőn belül vége lehet a két, DVD-t leváltani hivatott új generációs optikai adattároló szabvány közt idestova két éve dúló formátumháborúnak. A Sony által életre hívott Blu-ray Disc és a Toshiba üdvöskéjének számító HD DVD formátumok közös jellemzője, hogy a DVD adattároló kapacitásának többszörösét nyújthatják, így egyformán lehetővé teszik a nagy felbontású tartalmak tárolását. A technológiák elterjedését hátráltatja ugyanakkor, hogy eddig egyik szabvány sem tudott meggyőző fölényt kiharcolni magának, a vásárlók ezért nem tudják eldönteni, hogy hosszú távon melyik rendszerbe érdemes beruházni.

Az új technológiák feltűnése óta eltelt időszakban a szórakoztatóelektronikai és számítástechnikai ipar prominens szereplői egytől-egyig felsorakoztak egyik-másik (vagy ritkább esetben mindkettő) formátum mögött, a harc végkimenetelét azonban alighanem a nagy hollywoodi stúdiók döntik majd el. Ezen a térfélen egyelőre nagyjából döntetlenre áll a meccs, miután a nyáron határozott ideig a HD DVD-hez pártolt az addig független Paramount és a DreamWorks. Így mostanra már csak egyetlen nagyobb semleges kiadó maradt; a számtalan népszerű mozifilm (többek közt a Harry Potter széria vagy a Gyűrűk Ura és Mátrix trilógia) és tévésorozat (egyebek mellett a Vészhelyzet és az itthon Odaát néven sugárzott Supernatural) jogait birtokló Warner Home Video.


A Warner semlegességével együtt a Total HD-nek is vége lehet

Bennfentes információk szerint a Warner hamarosan bejelenti, hogy a jövőben csak az egyik formátumot részesíti előnyben HD-minőségű kiadványainál, ez pedig a stúdió piaci befolyását alapul véve könnyen eldöntheti a formátumháborút. A BusinessWeek arról cikkezett a napokban, hogy a kiadó elsősorban a két rivális formátum ünnepi forgalmától teszi függővé a döntését, melyet egyes spekulációk szerint akár már a január elején kezdődő CES-en is nyilvánosságra hozhat. A sors fintora, hogy a Warner ugyanitt mutatta be idén év elején a Total HD névre keresztelt, mindkét formátumhoz tartozó lejátszókban használható lemezt, mely a gyér érdeklődésnek köszönhetően gyakorlatilag még azelőtt eltűnt a süllyesztőben, hogy megjelent volna a piacon.

A témában jártas szakemberek és független elemzők szerint az év végi forgalom alapján jelenleg a Blu-ray-nek állhat a zászló, elsősorban a Blu-ray olvasót is tartalmazó, több millió eladott gépből álló PlayStation 3 bázisnak köszönhetően. A Warner mindenesetre egyelőre mélyen hallgat a stratégiaváltásról, nyílt titok ugyanakkor, hogy a nyarat követően mindkét formátum vezéralakja megfordult már a kiadó burbanki főhadiszállásán, hogy meggyőzze az utolsó nagy független hollywoodi stúdiót.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés