CES 2012: megszületett az MSI GUS II

Az MSI még a 2010-es esztendő közepén állt elő a GUS (Graphics Upgrade Solution) mozaikszóval illetett termékkel, mely egy asztali piacra szánt VGA-t kötött volna hozzá a mobil gépekhez az ExpressCard foglalaton keresztül. A termék végül elveszett a süllyesztőben, mivel az összeköttetés sebessége csupán egyetlen PCI Express 2.0-s csatornának felelt meg, illetve a kommunikációs késleltetés is nagyon magas volt. Az MSI azonban nem adta fel, és most bemutatták a GUS II-t, mely minden szempontból fejlettebb, mint az elődje, ráadásul az is elképzelhető, hogy forgalomba kerül.

Az új rendszer már a 10 Gbps-os tempóra képes Thunderbolt interfészt használ a mobil masinával való kommunikációra. Az új felület kicsivel több mint kétszer gyorsabb az előd esetében alkalmazott ExpressCard csatolónál. Ez ugyan még mindig messze van attól, amire egy manapság elterjedt x16-os PCI Express 2.0-s port képes, de nem reménytelenül gyenge az adatátviteli tempó. A késleltetés szempontjából is előrelépés az új interfész, bár kétségtelen, hogy a belső PCI Express busznál így is több mint 10-szer nagyobb értékekre kell számítani, ami bizonyos szituációkban kellemetlen eredményhez vezethet, de a külső vezetékkel való összeköttetés mindig relatíve magas késleltetést jelent.


(forrás: PC Perspective) [+]

A GUS II fizikai felépítése is megváltozott. Az új egység nagyobb lett, de a szellőzés továbbra is kellően átgondolt. A méret növekedése azonban lehetővé tette a nagyobb VGA-k beépítésének lehetőségét. Itt persze közel sem szabad a csúcskategóriára gondolni, de az MSI elmondása szerint a rendszer 150 wattos fogyasztással rendelkező terméket képes kiszolgálni. Természetesen az energiát biztosító külső tápegység, valamint a Thunderbolt kábel a csomag része lesz.


(forrás: PC Perspective) [+]

Az MSI egy Windows 7 operációs rendszert futtató MacBook Pro notebookhoz kötötte a GUS II-t, melyben egy AMD Radeon HD 5770-es VGA futtatta az Unigine Heaven tesztprogramot a csatlakoztatott kijelzőn. Konkrét eredmény nem volt a sebességről, de nyilván a MacBook Pro önmagában képtelen lett volna erre a teljesítményre.

Az MSI elmondása szerint 150 dolláros árcédulát terveznek a már végleges terméknek, de a megjelenés időpontja még kérdéses, ugyanis ellenőrizni kell a rendszer kompatibilitását a legtöbb VGA-val, illetve Thunderbolt interfész közbeiktatásával alapvető driveres támogatásra is szükség van az AMD és az NVIDIA oldaláról. A tesztelés tehát még eltart egy darabig.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés