10 wattos Ivy Bridge processzorokat tervez az Intel

Szeptemberben, az IDF-en (Intel Developer Forum) minden szem az Intel új, Haswell APU-jára figyelt, mely a jövő év második felében debütál majd. Még az újdonság piacra lépése előtt várható egy érdekes termékvonal az Inteltől: az aktuális Ivy Bridge processzorok még alacsonyabb, 10 wattos TDP értékkel rendelkező változata. A The Verge kérdésére az Intel a napokban megerősítette, hogy 2013 első félévében tényleg piacra dobja a 10 watt körüli fogyasztással bíró, harmadik generációs Core i processzorokat, amelyek továbbra is 22 nm-es gyártástechnológiával készülnek majd, de nem várható belőlük túl nagy mennyiség.

Ebből arra következtetünk, hogy a tízwattosok minden bizonnyal az aktuális, 17 wattos TDP osztályba tartozó modellek leválogatásával készülnek majd, azaz a gyártási folyamat végén megvizsgálják, melyik példányok képesek alacsonyabb feszültségen – ezáltal kisebb fogyasztáson – hozni a megkívánt paramétereket. A 10 wattos Ivy Bridge processzor új lehetőséget kínál az Ultrabookok és a Windows 8-cal előtérbe került, úgynevezett Convertible, vagyis átalakítható számítógépeknek. Utóbbiak olyan eszközök, melyek egy mozdulattal notebookból tabletté alakíthatóak, például a Lenovo Yoga vagy az Asus Taichi.

Érdekes fényben világítja meg a szóban forgó alacsonyabb fogyasztású Ivy Bridge processzort egy tegnapi hír, miszerint a jövőben az Intel gyáraiban készülhetnek (egyelőre szigorúan feltételes módban) az Apple saját fejlesztésű ARM processzorai, cserébe az Apple a jövőben több eszközben használ Intel x86-os lapkákat. Tovább színesíti a helyzetet az a felvetés, hogy az Apple Mac számítógépeibe is saját fejlesztésű ARM processzort tehet. Elképzelhetőnek tartjuk (de továbbra is maradnánk a feltételes módnál), hogy az Intel 10 wattos Ivy Bridge processzorai az Apple-nél landolnak, és az új MacBook Air alapját képezik majd, az ARM-ra váltás terveit pedig jegelik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés