Megjött a Phenom

CPU, alaplap, VGA
A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg

Annyira nehezen születetett meg az AMD első, natívan négymagos, Phenom processzora, hogy a hazai képviselet még hetekkel a hivatalos bemutató után sem tud tesztpéldányt biztosítani számunkra. Gondoltuk, ez is amolyan fantomtermék lesz az idei karácsonyi szezonban, mint a GeForce 8800 GT vagy a Radeon HD 3800-ak, de szerencsére tévedtünk. Már hazai nagykereskedelmi partnerünknél is feltűnt pár darab, szóval az év végi őrületet mégiscsak elcsípheti az AMD. A kisebbik Phenom X4 9500+ négy magja 2,20 GHz-en ketyeg, előzetes ára pedig 60 000 jó magyar forint, tehát alig egy picivel olcsóbb az Intel 2x2 magos, 2,40 GHz-es Core 2 Quad Q6600-ánál. A nagyobb 9600+-nak órajele 100 MHz-cel, ára 8000 forinttal magasabb. További AMD-s érdekesség, hogy a 6400+ számozású, exkluzív, szorzózár nélküli Athlon 64 X2 Black Editionnek már kapható a kisebb, 5000+-os testvére. Ára 3 év garanciával körülbelül 31 000 forint, tehát nagyjából annyiba kerül, mint a (szintén dobozos 3 év garanciás) hagyományos, szorzózáras 5600+.

Erre a hétre is jutott egy új, AMD 790X chipkészletes alaplap. Múltkor két MSI-t, korábban pedig egy drágább Gigbyte-ot mutattunk be. Friss érkezőnk a Gigabyte olcsóbb modellje, az MA790X-DS4. Socket AM2+ foglalatában elemében érezhetik magukat a Phenomok, de a régi AM2-es Athlonokkal és Sempronokkal is elboldogul. Két hosszú PCI Express 2.0 foglalatában Radeonok tudnak párban – CrossFire-ben – táncolni, emellett van még három rövid PCI Express és két hagyományos PCI aljzata. Az SB600 déli hídra két IDE és négy SATA eszközt köthetünk. A nyolccsatornás hangot Realtek ALC889A kodek szólaltatja meg, a hálózati vezérlő gigabites, a sok USB mellől a FireWire sem maradt le. A Gigabyte MA790X-DS4 vételára 28 300 Ft.

Beszéljünk kicsit a fantomokról, vagyis a nagyszerű ár/érték arányú új grafikus kártyákról! Ezeknek, ha nem is teljesen lehetetlen a beszerzésük, azért nagy szerencse kell hozzá, mert eddig alig pár darab érkezett az országba. Ha korlátlanul lehetne kapni GeForce 8800 GT-t, akkor biztosan vagonszám fogyna, de sajnos továbbra is hiánycikk a 65 nm-es csíkszélességgel készülő GPU köré épülő újdonság. Az NVIDIA szerint bőven van G92-es GPU. Nyilvánvaló, hogy a világszerte tapasztalható hiány valami gyártási gondra utal. Egyesek azt pletykálják, hogy egy banális feszültségszabályozó áramkörből fogytak ki a kártyagyártók. Olyan megjegyzéseket is hallottunk, hogy ez a probléma szintén érinti a Radeon HD 3800-akat. Tény, hogy két hete debütáltak az új Radeonok, és azokat is alig kapni. Radeon HD 3870-ből a hazai piacon és világszerte is durván annyi van, mint GeForce 8800 GT-ből – tehát csak elvétve –, ráadásul a listákon szereplő árak is nagyjából egyforma szinten – idehaza 63-66 000 Ft környékén – vannak. Valamivel jobb a helyzet a Radeon HD 3850 esetén, amelyből néhány, 256 MB memóriával szerelt példányt partnereink kínálatában is találtunk. Sajnos van egy komoly bajuk, bár lehet, hogy ez inkább annak a helynek a baja, ahol élünk: külföldön 160 euro (kevesebb mint 40 000 Ft) környékén mérik a 256 MB-os HD 3850-eket, azonban hazai áruk közelíti az 50 000 forintot.

Adattárolás

Konkurenseikhez képest kicsit megkésve, de a Samsung méretes winchesterei is elérték a hazai piacot. Most már nem az 500 GB-os a legnagyobb Samsung tároló, de nem is a 750 GB-os, hanem az 1 TB-os. A friss modell 74 000 forint körüli vételára nagyon versenyképes, versenytársai közül csak a Seagate olcsóbb néhány ezressel, a Hitachi pedig ugyanennyivel drágább. A legtöbbet - több mint 80 000 forintot - a Western Digital óriásáért kell fizetni. Minden bizonnyal vannak olyan helyek, ahol ezekhez a merevlemezekhez olcsóbban is hozzá lehet jutni, de az elmúlt hét VPOP-s akciói után felmerül a kérdés, érdemes-e a hivatalos disztribútoron kívül mással is szóba állni. A 750 GB-os modellek nem csak jóval olcsóbbak az 1 terabájtosoknál, de fajlagos költségük is kedvezőbb. Az 1 TB-os Samsungnál minden gigabájtnyi tárkapacitásért 74 forintot kell fizetni, míg a 47 000 forintos 750 GB-osnál csak 63-at. Még jobban megérik az árukat az 500 GB-os modellek, hiszen azoknál – 25-27 000 forintos áruk miatt – egy gigabájt fajlagos költsége bőven 60 forint alatt marad.

Hirdetés

Tovább sorozza újdonságaival a piacot a Sony és NEC optikai meghajtókat gyártó közös vállalata, az Optiarc. Nemrég meglepődtünk, amikor a LabelFlash gravírozási technikát támogató márka a konkurens LightScribe megoldást választotta AD-7191 jelzésű modelljeihez. Ráadásul ezek egyben az Optiarc leggyorsabb, elsőként 20-szoros tempóval pörkölő meghajtói lettek. Idehaza 6600 forint környékén vásárolhatjuk meg az IDE és SATA csatolós változatokat.

Az AD-7200-as modellek rátesznek még egy lapáttal a sebességre. Megmaradt náluk a 20-szoros csúcstempó és 12-szeres sebesség DVD-RAM-nál, de már a kétrétegű DVD-ket is elkészítik ezzel a gyorsasággal. Az új családnak egyelőre csak a 7200A típusát láttuk itthon – 6700 forint körüli áron –, amely IDE csatolós, és nem támogat semmilyen gravírozó technikát. A LightScribe-osok a 7201-es, a LabelFlash-esek a 7203-as számot kapják majd.

Tovább színesedik a SanDisk amúgy sem unalmas hazai pendrive-kínálata. Karácsonykor ajándékként is jól jöhetnek a vicces kis adattárak. Elsősorban lányok örülnek majd a rózsaszín virágocskás Cruzer Fleurnek, bár mostanában a gyengébb nem képviselői közül is mind több és több kap sikítófrászt ettől a színtől. Az 1, 2 és 4 GB-os modell ára 4000 Ft, 6600 Ft, illetve 12 000 Ft.

Nagy, csajos feje van a Cruzer Snap 4 GB-os változatának, a 2 GB-osra pedig mókás koponyát festettek. Áruk 5900 Ft és 11 800 Ft. A vicces csoportba tartoznak a Cruzer Tag pendrive-ok is. A 2 GB-os fehér némi rózsaszín mintával, a 4 GB-os fekete kék kereszttel, a 8 GB-os pedig kék fekete UFO fejjel. Áruk 6600 Ft, 11 800 Ft, illetve 22 000 Ft. Színesek, de visszafogottabbak a Cruzer Crossfire-ök. A hagyományos alakot némi sárga berakás dobja fel. Az 1 GB-os modell fehér, a 2 GB-os fekete, a 4 GB-os pedig kék; áruk 4200 Ft, 6900 Ft, illetve 11 800 Ft.

Yuraku Yur.Beat Duo

Rövidke próba erejéig két Yuraku mp3-lejátszó került a karmaink közé. Múltkoriban már találkoztunk ilyen márkájú digitális képkeretekkel. A Yuraku Yur.Beat Duo médialejátszója – mely zene mellett képet és videót is kezel – a szokásos, hasonló készülékektől már megszokott formákat követi. Az 1,8”-os, 128x160 pixel felbontású kijelző alatt egyetlen nagy play/pause gomb van, a többi kezelőszervet és csatlakozót a peremre rakták egy ezüstösre festett műanyag sávba. Jobbra a ki/bekapcsoló retesz, a hangerőszabályzók, a füles aljzata és egy nyakpántnak való rögzítőpont került.

Felül van a fülhallgató csatlakozója. Akkor most felül, vagy oldalt? Mindkét helyen, és az az érdekes, hogy az oldalsó nem szokásos 3,5 mm-es jack aljzat, hanem kevésbé elterjedt 2,5 mm-es. A bal oldal tetején – dicséretes módon – takaró alatt bújik meg a mini USB csatlakozó, amely adatátvitelre és töltésre is szolgál. Utána a két léptető és köztük a menüt előcsalogató nyomóka áll, ezzel be is fejeződött a kezelőszervek sora. Az alsó perem üresen maradt, csak néhány rút kis csavarocska látszik itt, melyekből kettő van a felső élen is.

Hátul még egy kis hangszóró rostélyát találtuk. Semmilyen felirat nem utalt a lejátszó tárkapacitására, de származási helyére sem. Anyagminősége lényegében rendben volt, de csillogós műanyagjai fokozottan érzékenyek az ujjlenyomatokra, és a rövidke tesztidőszakban sikerült karcokat is összegyűjteni rá, például a kijelző közepére.

Jajjj! Kiáltottuk, amikor megláttuk a fülest, mely a távol-keleti klónok hagyományát követi, vagyis már külsőre látszik rajta, hogy minden bizonnyal nem fog valami jól szólni.

Azért reménykedtünk, de sajnos nem történt meglepetés. A füles azt a gyér hangminőséget hozta, amire számítottunk, tehát normális zenehallgatásra nem nagyon használható. Csodás megkönnyebbülés volt középkategóriás (3-5000 forintos) Creative fülesünkre váltani. Ezzel már nagyságrendekkel jobban szólt a Yuraku, átlagos hallással megáldott ember zenehallgatási igényeit tökéletesen kielégíti. A kíváncsiság kedvéért bevetettünk egy Sennheiser HD555-öt is, amellyel még tovább javult a helyzet, de távolról sem volt akkora az ugrás, mint amikor a gyáriról a Creative-ra váltottunk.

Egészen tetszetősre sikeredett a főmenü, amelyben a zene mellett rádiót, videó- és képnézegetőt, valamint diktafont találtunk. Kár, hogy az egyre elterjedtebb e-book (TXT nézegető) kimaradt. Sajnos a kis gép nem tud magyarul. Az előregyártott hangszíneket, lejátszási módot, felvétel minőségállítását a System részen találtuk meg. A leírás szerint mp3-ban is tud felvenni az apróság, de nekünk ezt nem sikerült beállítani. Helyhiány esetén praktikus lehet, hogy törölni is lehet a lejátszóról. Választhatunk a teljes megsemmisítés vagy egyes zeneszámok, felvételek törlése között. Az utóbbi esetben az összes tételen végighaladunk és mindenhol Yes/No választással dönthetünk. 2 GB-os tárkapacitás esetén elég hosszadalmas lehet törölni az utolsó két számot.

Két idegesítő részletbe futottunk bele. A lejátszó pár óra alatt háromszor merevre fagyott, és csak a ki/bekapcsoló csúszkával sikerült újraéleszteni. A külső csipogót a hangerőnövelő gomb dupla nyomásával lehet bekapcsolni. Hangosítás közben többször sikerült ezt akaratlanul is megjátszani, és csak akkor jöttünk rá, hogy mi történt, amikor a környező emberek kezdtek furán nézni ránk. A zenélés egyetlen akkutöltéssel nagyjából 10 óráig tartott, ami nem világrekord.

Az átlagos mp3-lejátszóktól két fülhallgató-aljzata és külső hangszórója különbözteti meg a Yuraku Yur.Beat Duót. Szerintünk érdemesebb lenne ehelyett a két, nem túl hasznos extra helyett inkább egy tisztességesen szóló fülest mellékelni hozzá. Sajnos mindehhez jött még a fagyás is. A 2 GB-os modell ajánlott ára 19 900 forint.

Yuraku Yur.Beat MediaX

Másik Yuraku versenyzőnk a Yur.Beat MediaX volt. Nagyobb, 2,2”-os, 220x176 pixel felbontású kijelzője dominál az előlapon. A panel mind a négy éle felé el tud billenni, ezekre négy funkciót tettek, melyekkel a hangerőt állíthatjuk vagy a menüben navigálhatunk. A többi kezelőszervet felül szállásolták el. Itt található a „hold” retesze, a mikrofon, a play/pause, a szakaszos ismétlés gombja és a menü előhívója. Jobbra került az egyetlen fülesnek való kimenet, a függesztőszem és a fedetlen mini USB csatlakozó.

Alulra már csak a microSD kártyahely jutott, hátul pedig ismét hangszórót találtunk. Általános anyagminősége jobb volt a Yur.Beat Duónál tapasztaltnál. A fényes felület itt is mágnesként vonzza az ujjlenyomatokat, de a karcolásokkal szemben sokkal ellenállóbbnak bizonyult.

Sajnos a füles ugyanaz a gyenge minőségű példány volt, mint a Duónál, tehát rövid idő után a Creative-ra váltottunk. Azzal már teljesen rendben volt a MediaX hangja. A kijelző négy peremét nyomogatva kényelmesen és gyorsan navigáltunk a menüben, ami ezúttal sem tudott magyarul.

Hosszan nyomva a „Menu” gombot előjött egy kis böngésző, amiben külön megnézhettük a belső memória vagy az SD-kártya tartalmát, felvételeinket, az összes hang-, kép- vagy videóállományt. A listákban tallózva kis pipákkal adhattuk meg, mely állományokat szeretnénk a lejátszási listába tenni. Beépített akkumulátora durván 14 óráig bírta.

Összefoglalva egészen jó kis kütyünek tűnt a Yuraku Yur.Beat MediaX, csak adhattak volna hozzá egy tisztességes fülhallgatót. Van viszont egy probléma vele, pontosabban az árával, ugyanis a 4 GB-os modell 34 900 forintba kerül, amit kicsit sokallunk. Csupán 4000 forinttal drágább nála a gyárilag jó minőségű fülessel szerelt Meizu M6. Igaz, hogy ez nem bővíthető memóriakártyával, de kijelzője 2,4”-os, 320x240 pixel felbontású, menüje magyar, kezeli ez e-bookot, van rajta játék, ébresztőóra, számológép, naptár, akkumulátora pedig zenével közel 20 óráig kitart.

rudi

Azóta történt

Hirdetés