Hirdetés

Ez lenne az otthonmenedzselő rendszerek iránya?

Kipróbáltuk a több komponensből álló Elgato Eve otthonfigyelő rendszert.

Hirdetés

Az Elgato Eve család

Az elmúlt években robbanásszerű növekedésnek indult az egymással, illetve nagyobb rendszerekkel állandó kapcsolatban lévő IoT (Internet of Things) eszközök piaca. Ezen belül is egyre nagyobb figyelmet kapnak a különféle otthonmenedzselő vagy otthonfigyelő rendszerek, amelyek sok gyártó figyelmét felkeltették. A német-amerikai Elgato is közéjük tartozik, hiszen a vállalat évekkel ezelőtt színre lépett Eve családjával, amelyet folyamatosan újabb tagokkal bővítenek, illetve természetesen a vezérlésre szánt szoftveren is állandóan kalapálnak valamit.

Elgato Eve
Elgato Eve [+]

Az Eve csapatába jelenleg nyolc termék tartozik, amelyek közül mi hatot kaptunk meg egy rövid próba erejéig, köztük a legfrissebb, nyáron debütált Degree fantázianevű darabot. Egészen pontosan ezekről a modellekről van szó!.

  • Elgato Eve Room: hőmérséklet-, páratartalom-mérő és levegőminőség-vizsgáló
  • Elgato Eve Weather: hőmérséklet-,  páratartalom- és légnyomásmérő
  • Elgato Eve Degree: hőmérséklet-,  páratartalom- és légnyomásmérő
  • Elgato Eve Motion: mozgásérzékelő
  • Elgato Eve Door & Window: ajtó- és ablaknyitásjelző szenzor
  • Eve Energy: okos konnektor

Azt néztük meg, hogy mennyire kényelmes a használatuk, milyen stabil a működésük, milyen a vezérlésre szolgáló alkalmazás, illetve hogy egyáltalán kinek és miért lehetnek jók ezek az eszközök.

Csak Apple

Vannak olyan okos eszközök, amelyek egyaránt képesek együttműködni az Amazon Alexa, Google Home és Apple HomeKit rendszerekkel, azonban az Eve nem tartozik ezek közé. Csak az utóbbi támogatása megoldott, és kizárólag iOS oprendszert futtató termékekkel működik együtt. Ez komoly hátrány a rivális megoldásokhoz képest, hiszen így csak azoknál jöhet szóba, akik nem csak hogy jelenleg az Apple tábor tagjai, de a jövőben sem gondolkodnak a váltáson.

Elgato Eve - HomeKit
Elgato Eve - HomeKit [+]

Az Eve család tehát a nagy HomeKit nemzet tagja, azaz kompatibilis az Apple saját, 2014-ben bemutatott, otthonautomatizálásra kifejlesztett keretrendszerével. Ez egyrészt azt jelenti, hogy egyetlen Apple alkalmazáson keresztül elérhető az összes ilyen, egyébként akár más gyártótól származó eszköz, másrészt ezek a termékek adott esetben képesek lehetnek együttműködni is. Tehát például az X cégtől származó mozgásérzékelő parancsot adhat az Y márkájú kamerának, hogy kapcsoljon be, rögzítse, hogy ki mászkál a szobában. Emellett természetesen a tanúsítványhoz meg kell felelni nagyon komoly biztonsági előírásoknak is. És ha egy olyan nagy cég, mint az Apple, szavatol valamit, az azért egy-két fokkal hitelesebb, mint ha egy noname távol-keleti cég állítja, hogy biztonságban vannak az adataink, és senki sem kukkolja a lakást a messzi távolból.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés