11 notebook tesztje - 2. rész!

ASUS A1000

A fiatalos formatervű kék és ezüst színekben pompázó A1000-est a magyar piacra szánták, erre utal a magyar billentyűzet. A gombok enyhén átlátszóak, elhelyezésükön még lehetne javítani. A Ctrl és az Alt billentyűk mérete nem különbözik a többi gombétól, közöttük helyezték el a windows, mellettük pedig a funkció billentyűt, ezért ezeket nagyon könnyű összekeverni. A Del gomb a jobb felső sarokba került, amelyet én az egyik legjobb megoldásnak tartok. A tapipadhoz 4 gomb tarozik, használatukat tanulni kell, mert a görgetőgombok kicsik. A notebook érdekessége, hogy felszerelték egy e-mail jelző leddel, bár ez csak Microsoft Outlook-kal működik együtt. Közvetlen a 13,3" aktív mátrixos TFT monitor alatt kapott helyet a mikrofon, amely segítségével hanggal ellátott e-mail-eket küldhetünk. Az előlapon elhelyezett gombokkal vezérelhető az audió CD-lejátszás.

Az A1000-est 650 MHz-es Celeron hajtja, az alaplapi chipkészlet azonban nem a szokásos Intel-féle BX, hanem a SiS költségkímélőbb SiS630-as modellje. Összehasonlítva a notesz nyers teljesítményét (SiSoft Sandra eredmények) egyéb Celeronos modellekkel, feltűnőek a lapkakészlet hiányosságai. Minden szempontból visszafogja a processzort, nem beszélve a CPU-memória sávszélességről. Grafikus teljesítménye a 16 MB-os VRAM ellenére sem mondható jónak, a Quake III Arena csak a legalapabb grafikai beállítások mellett produkált folyamatos képet.

A viszonylag visszafogottabb teljesítmény mellé azonban meglepő felszereltség társul. Beépített mikrofon, sztereó hangszórók (a mezőnyből az egyik legjobb), 56K-s modem, 10@-as hálókártya, SiS 7018 hangvezérlő, belső floppy meghajtó. A csatlakozók száma példamutatóan bőséges: PC Card (kettő Type II vagy egy Type III PCMCIA), infraport (IrDA v3.0) segíti a drótnélküli kommunikációt, mikrofon, audio in, fülhallgató bemenet, soros, párhuzamos, PS2-s és dokkoló port (további port bővítési lehetőség), VGA csatlakozó külső monitor csatlakoztatásához, és TV kimenet. A szellőző nyílások a készülék alján és oldalán kaptak helyet. Üzemideje kiemelkedő, így hosszabb utazásokhoz is bátran használható.

Egyedülálló extra a headset (mikrofon és fülhallgató), amely az interneten keresztüli hangalapú beszélgetést és a zenehallgatást teszi kényelmesebbé. Az USB-s egér szintúgy mint kisebb testvérénél itt is szériatartozék.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

  • 11 notebook tesztje - 3. rész

    Cikksorozatunk befejező részében a Fujitsu, a Dell, a Portocom és a Sony mérkőzik...

  • Notebook asztali belsővel: ECS Desknote A901

    Asztali, vagy mobil? Olcsó, vagy nem olcsó? A desknote amolyan asztali-mobil hibrid -- kérdés, hogy az előnyök vagy a hátrányok kombinálóciója-e az ECS terméke.

  • Desknote olcsón: ECS i-Buddie A900

    Újabb Desknote járt a laborunkban, ráadásul ezúttal a család legkisebb és egyben legolcsóbb tagja, az i-Buddie A900.

  • Aopen 1847L notebook

    Az Aopen a jelenleg itthon kapható notebookjaival a mindent egyben megkapni vágyókra utazik. Lássuk a celeronos kivitelű változatot!

Előzmények

Hirdetés