Windows blog: Office árak és verziók

A korábbiakban már beszámoltunk a Microsoft Office új, 2013-as kiadásának piacra kerüléséről. Az említett blogbejegyzésben ugyan ismertettük az egyes csomagok tartalmát, kitértünk a vásárlási lehetőség mellett az előfizetés opciójára is, azonban árakról nem tettünk említést. A mai bejegyzésben amellett, hogy összeszedjük "mennyi az annyi", azt is áttekintjük mit kapunk a pénzünkért.

Office 2013 csomagok

A 2010-es kiadáshoz hasonlóan most is három kiadást vásárolhatunk meg, és a megvásárolt licenc egyszerre csak egy asztali számítógépre szól. A legkisebb az otthoni és diákverzió, mely 41 999 Ft-ba kerül. Ezért a pénzért csak az alapokat kapjuk, azaz a Word, Excel, PowerPoint és a mindenes jegyzetelő OneNote áll rendelkezésünkre. A csomag azoknak a magánszemélyeknek vagy családoknak ajánlott, akik irodai csomagra egyszeri kiadásként szeretnének áldozni és egyetlen számítógépen szeretnék használni azt.

Az otthoni és kisvállalati verzió már inkább azokat a vásárlókat célozza meg, akik igényt tartanak a népszerű és nagy tudású Outlook alkalmazásra is, mely levelezőkliens mivolta mellett komoly szervezői funkciókkal rendelkezik, így magánszemélyek és kisvállalkozások életének szervezésére is alkalmas. Mindehhez azonban már mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, ugyanis a csomag ára 80 999 Ft.

A Professional változat az előbb felsoroltakon túl már tartalmazza az Access adatbázis kezelőt, illetve a Publisher névre hallgató kiadványszerkesztő alkalmazást is, melyek célcsoportja már egyértelműen nem a magánszemélyek vagy a családi fészek számítógépe, sokkal inkább vállalkozásunk menedzselésében érezhetjük kihasználva a professzionális alkalmazásokat. Ezek összességéért 159 999 Ft-ot kell kiadnunk.

Office 365

A fent taglalt csomagok mellett a Microsoft megkezdte a már egy ideje pletykák szintjén felmerült üzleti modell alkalmazását a magánszektorban is. Azaz, ha nem ragaszkodunk egy programcsomag birtoklásához, elgondolkodhatunk a számos előnnyel járó bérlésen. Az üzleti életben már jól ismert "365" utótagot kapó "bér-Office", vagyis az Office 365 Otthoni Prémium éves vagy havi konstrukcióban vehető igénybe, utóbbi havonta 2999, éves szinten pedig 29 999 magyar forintot kóstál. Egy ekkora összegnél az átlagfelhasználó óhatatlanul elgondolkozik azon, hogy vajon neki megéri-e úgy fizetni valamiért, hogy az csak korlátozott ideig az övé, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy az Office 2013-mal ellentétben itt nem egygépes, hanem öt számítógépre is feltelepíthető csomagról van szó, tehát egy több géppel rendelkező család számára már kecsegtető alternatíva lehet. A "telepíthető" szónál egy pillanatra meg is kell álljunk: igen, az Office 365 telepíthető, és igen, a használatához nem szükséges állandó internetkapcsolat. Bár a vállalati kiadások során épp a felhő-alapú létformája volt az egyik kiemelkedő tulajdonsága, és az idei 365 teljes körű kihasználásához – például a közvetlen mentés SkyDrive tárhelyünkre vagy beállításaink mentése fiókunkba – erősen ajánlott az internet kapcsolat, de fontos kiemelni, hogy vásárlás után ugyanazt a programcsomagot (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Access, Publisher) kapjuk offline használatra, akár öt gépre telepítve, mint az Office Professional 2013 esetében; melynek egyszeri árából nem mellékesen hat évig tudnánk fizetni az öt gépes 365-öt.

A redmondiak ezúttal is gondoltak a diákokra, létezik ugyanis egy Office 365 Egyetemista verzió, mely az Otthoni Prémium változat összes extráját tartalmazza, az egyetlen megszorítás két számítógépben való maximalizálás, melyet elég jól kompenzál az előfizetés időtartama és annak ára: 23 999 forintos összegért cserébe négy évig kapunk egy teljes körű Office csomagot. Mindehhez a korábban már kitárgyalt Igény szerinti Office (egy beadandó munka vagy szakdolgozat leadása előtt jól jöhet, ha nem kell saját gépünkhöz rohangálnunk), a havi 60 perc Skype beszélgetésnek köszönhetően spórolhatunk a telefonszámlán is – egy kompatibilis mobiltelefon segítségével még géphez sem vagyunk kötve, a 20 gigabájtnyi extra tárhely pedig tetemes mennyiségű előadásanyagot foglalhat magába.

Amennyiben döntésképtelenek vagyunk, hogy tényleg megéri-e számunkra az előfizetéses konstrukció, kihasználnánk-e annak előnyeit, úgy érdemes kipróbálnunk azt, melyre a hivatalos oldalon keresztül feliratkozva egy hónapon keresztül van lehetőségünk.

Inarus

Azóta történt

Előzmények