Szélvészgyors lesz az új UFS szabvány

A 4.0-s verzió sok szempontból ráígér az elődjére.

A JEDEC bejelentette, hogy elkészült a UFS (Universal Flash Storage) nevet viselő flashmemória-szabvány új verziója, amely a 4.0-s jelzést kapta. A friss fejlesztéssel elérhetővé vált 23,2 Gbps-os csatornánkénti információátviteli sebesség, ami a duplája az UFS 3.1-nek, és mivel a csatornák száma marad kettő, így a teljesítmény összesen 46,4 Gbps lehet. Az eddigi adatok alapján akár a 4,2 GB/-os olvasási és írási tempó is elérhető lehet, ami ultramobil szinten egészen korrekt eredmény, egy darabig bőven elég is lesz az igények kiszolgálására.

A 4.0-s UFS esetében a JEDEC természetesen nagy hangsúlyt fektet az energiahatékonyságra, így továbbra is a MIPI szövetség összekötőrétegeit veszik át. Itt egészen pontosan a MIPI M-PHY v5.0-s fizikai, illetve a MIPI UniProSM v2.0-s transzport rétegre vonatkozó specifikációkról van szó. Emellett frissült a UFS HCI-re vonatkozó, egyszerűbb rendszerdizájnt lehetővé tevő szabvány is, amely szintén 4.0-s szintre lépet.

Az új UFS szabvány nagyobb figyelmet fordít az adatbiztonságra, mivel továbbfejlesztett RMPB interfészt alkalmaz, illetve úgynevezett többkörös parancslistát is definiálni lehet általa, ami az I/O műveleteket gyorsíthatja.

Az UFS 4.0-s adattárolók várhatóan a készülő, új generációs ultramobil eszközökben tűnnek majd fel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés