Toshiba blog: a cég története a kezdetektől napjainkig

Múlt héten indítottuk el Toshiba blogunkat, melynek céljairól az első bejegyzésben számoltunk be. Mielőtt azonban a termékek sűrűjébe tévednénk, először a vállalat múltjával és fejlődésével szeretnénk megismertetni olvasónkat, hogy lássuk, miből alakult ki a mára igen terebélyes konszern.

A kezdetek...
A kezdetek... [+]

A vállalat története egészen 1873-ig nyúlik vissza az időben, amikor a Japán modernizálásért felelős minisztérium Hisashige Tanakát bízta meg távírók kifejlesztésével. A növekvő igények kiszolgálása érdekében Tanaka 1875-ben gyárat húzott fel Tokióban, melynek neve Tanaka Seizo-sho, azaz Tanaka Műszaki Vállalat lett, később (1893-ban) pedig Shibaura Műszaki Vállalatra nevezték át. Ez a gyár volt a későbbi Toshiba egyik alappillére, a másik ugyanis a szintén tokiói Hakunetsu-sha volt, mely 1880-tól izzólámpa gyártással foglalkozott. Ennek alapítója az az Ichisuke Fujioka, aki az első japán ívlámpát fejlesztette ki egyetemi évei alatt 1887-ben. Ez utóbbi cég neve 1899-től Tokyo Denki (Tokiói Elektromos Gyár), és nevéhez fűződik az első duplaszálas izzó (ekkor már 1921-et írunk). Ez idő tájt a vállalatok mással is foglalkoztak, de az 1923-as Nagy Kanto-földrengés mindkettőt alapjaiban véve rengette meg és terelte más területekre is. A Tokyo Denki példának okáért ekkor kezdett el orvosi felszereléssel és rádiókkal foglalkozni.

A Tokyo Denki Kawasaki gyáregységének korabeli fotója az 1930-as évekből
A Tokyo Denki Kawasaki gyáregységének korabeli fotója az 1930-as évekből

1939-ben a Shibaura Engineering és a Tokyo Denki vállalatok összeolvadtak, így jött létre a Tokyo Shibaura (a ma ismert Toshiba alapja), mely egy igen nehéz időszakban történt. A fegyverkezési őrület már az 1930-as években megkezdődött, amihez rengeteg nyersanyagra volt szükség. Ennek érdekében a japán kormány egy időre betiltotta a háztartási gépek gyártását, hogy a vas- és acélszállítmányokkal saját szükségleteire fordíthassa. A 40-es években, a háborús időszakban és annak végéig a vállalat igen gyorsan növekedett, köszönhetően a növekvő katonai igényeknek, melyek java részét tették ki a rádiók és vákuumcsövek. Ennek ellenére nem volt könnyű a helyzet, hiszen a gyárak folyamatosan bombázások célpontjai voltak.

Toshiba KT-AS10 hordozhatós kazettás kismagnó
Toshiba KT-AS10 hordozhatós kazettás kismagnó [+]

A háború utáni időszakban az újjáépítés részeként a Toshiba ismét az elektromos nehézgépek irányába, majd a kisebb elektromos eszközök gyártása felé fordult. Ez egészen 1957-ig tartott, ezután következett csak az igazi áttörés, ami a japán gazdaság meglódulásának volt köszönhető és tartott mintegy 15 éven keresztül. Ezekben az években az elektronikai ipar és a telekommunikáció villámgyors ütemű fejlődésnek indult, ennek pedig szerves része volt a Toshiba. Számos eredeti termékkel és ötlettel rukkoltak elő, beindultak a tengerentúli és nemzetközi eladások is, így rohamos ütemben tudtak fejlődni és terjeszkedni.

Toshiba T1100 - az első sorozatgyártásba kerülő notebook (1986)
Toshiba T1100 - az első sorozatgyártásba kerülő notebook (1986) (forrás: Wikipedia) [+]

Ez az állapot 1973-ig, az olajválságig tartott, de az ezt követő időszakot is sikeresen vette a vállalat, sőt rengeteget invesztált kutatásba és fejlesztésbe, melynek gyümölcseként számos új technológiát sikerült letenniük az asztalra, mely újdonság volt Japánban (és némelyikük a világon). Eközben a Toshiba név is kezdett begyűrűzni a köztudatba, hiszen a nevet 1979-ben elkezdték használni, 1984-ben pedig hivatalosan is felvették.

Toshiba tévékészülékek reklámja 1962-ből
Toshiba színes tévékészülékek reklámja 1962-ből (forrás: NDC) [+]

A vállalatnak a történelme során többször szembe kellett néznie különféle válságokkal, katasztrófákkal, nehéz gazdasági periódusokkal, de új szemlélettel képes volt mindig megújulni és a növekedés útjára lépni. A 80-es évektől kezdve a vállalat már meglehetősen széles körben tevékenykedett. Az első flashmemóriák is az ő nevükhöz fűzhetőek, de benne volt a kezük a CNC gépek, tévék, mikrók, MRI gépek, videotelefonok és szövegszerkesztők gyártásában, sőt részt vettek a DVD szabvány kifejlesztésében és a 80-as években már notebookkal is foglalkoztak.

Toshiba számológép
Toshiba számológép

Az elmúlt évtizedekben és főleg 21. században a vállalat komoly ütemben fejlődött tovább. A Toshiba rengeteg iparágban megvetette a lábát, aminek köze volt az elektromossághoz valamilyen szinten, legyen az kicsi (például egy félvezető) vagy nagy (atomenergia), otthoni (szórakoztatóelektronika, IT és háztartási kisgép) vagy ipari (vasúti berendezések, orvosi gépek, liftek, mozgólépcsők, stb).

A Toshiba főhadiszállása Tokióban
A Toshiba főhadiszállása Tokióban (forrás: Josef Thiel) [+]

Az óriásira nőtt konszern napjainkban 590-nél is több céget számláló nemzetközi hálózattal rendelkezik, világszerte mintegy 206 ezer dolgozót foglalkoztat, az éves árbevétele pedig meghaladja a 61 milliárd dollárt.

A Toshiba emblémák fejlődéstörténetének főbb állomásai a kezdetektől egészen napjainkig
A Toshiba emblémák fejlődéstörténetének főbb állomásai a kezdetektől egészen napjainkig

Ha valakit még mélyebben érdekel, hogy a vállalat jelenleg mivel is foglalkozik, akkor a Toshiba oldalán lehet informálódni! Emellett olvasóink figyelmébe ajánlanánk egy kronológiai sorrendben összerakott rövid összeállítást a Toshiba legsikeresebb termékeiről.

Azóta történt

Előzmények