Jövőre a HD DVD-n kiadott filmek is régiókódot kapnak

Bár a DVD és HD DVD formátumokat gondozó, több száz gyártót magába tömörítő DVD Forum egy évvel ezelőtt megtartott ülése után olyan optimista spekulációk kezdtek terjedni, melyek szerint nem lesz a HD DVD szabvány része a DVD-nél megismert régiókód, még tavaly év vége előtt ennek az ellenkezőjéről döntött a csoport. Mostanra már azt is tudni lehet, hogy jövőre vezetik be a műsoros HD DVD-k régiórendszerét, jóllehet annak pontos részletei egyelőre nem ismertek.

A világ felosztása DVD-régiók alapján -- 1: Egyesült Államok, Kanada 2: Európa, az arab térség, Egyiptom, Dél-Afrika, Japán 3: Korea, Thaiföld, Vietnám, Borneó, Indonézia 4: Ausztália, Új-Zéland, Mexikó, a karibi térség és Dél-Amerika 5: India, Afrika, Oroszország és a többi szovjet utódállam 6: Kína

A filmipar nyomásának engedett a DVD Forum, amikor múlt heti ülésén arról döntött, hogy a jövő év elejétől a DVD-mozikhoz hasonlóan régiókódokkal látják majd el a műsoros HD DVD lemezeket, illetve lejátszókat. A régiókód megalkotása a DVD-filmek bevezetésekor a stúdiók szerint azért vált indokolttá, mert az eltérő lemezforgalmazási és filmforgalmazási stratégiák miatt a digitális technológiák által folyamatosan javuló minőségű házi videózás veszélyezteti a mozik forgalmát, ezzel pedig csökkenhet a filmek összbevétele. Az ezt megakadályozni hivatott technológia lényege, hogy az adott régiókóddal, adott régióban kiadott filmeket csak azokkal a lejátszókkal lehet megtekinteni, melyeket ugyanabban a régióban hoztak forgalomba. A DVD-k esetében a világ országait összesen hat régióba sorolják, könnyen lehet, hogy a folytonosság kedvéért ugyanezt a szisztémát implementálják majd a HD DVD szabványba.

A DVD Forum aktuális ülésén a HD DVD régiókódja mellett szóba került a 12-szeres tempóval írható DVD-R DL korongok, illetve a háromrétegű, hibrid HD DVD-k véglegesítési folyamata is: míg előbbi a tervek szerint még idén év végén lezárul, addig utóbbira a jövő év elején tehet pontot az érdekcsoport.

Előzmények

Hirdetés