Titokgazda és szabadeső merevlemezek a Seagate kínálatában

A piac vezető gyártójaként jegyzett Seagate ma bejelentette, hogy szállítja új, DriveTrust elnevezésű titkosító rendszerével szerelt noteszgép-merevlemezeit. A gondatlanul, törlés nélkül kiselejtezett médiumokon vagy az ellopott számítógépeken, PDA-kon található személyes és üzleti adatok eddig is komoly kockázatot jelentettek, ám az idevágó tanulmányok azt mutatják, ma már számolni kell a hardverek helyett célzottan a rajtuk található adatok megszerzésére irányuló bűnözéssel is.


Momentus FDE

A Seagate ezért először tavaly, egy szakmai konferencia keretén belül ecsetelte egy új eljárásra alapozó biztonsági technológia előnyeit, mely mostantól érhető el a vállalat Momentus 5400 FDE.2 sorozatú meghajtóiban. A DriveTrust szolgáltatást hardverszinten valósítják meg, így a felhasználó számára – egy jelszó beállításának követelményén túlmenően – teljesen transzparens marad, és a gyártó szerint a teljesítményt sem rontja. Nemcsak egyes partíciókat vagy fájlokat titkosít, hanem automatikusan a teljes merevlemezt; az alkalmazott AES és 3DES titkosító, RSA nyilvános kulcs és SHA-1-alapú autentikációs eljárásokat egy független labor tanúsítja. A Momentus 5400 FDE.2 sorozatú HDD-k először egy hazánkban kevéssé ismert számítógépmárka, az ASI Computer Technologies noteszgépeiben tűnhetnek fel. Az új HDD-k 80, 120 vagy 160 gigabájt maximális kapacitást nyújtanak, 8 MB puffermemóriával rendelkeznek, és kizárólag Serial ATA interfésszel készülnek.

A titoktartó merevlemezzel egy időben egy csúcsteljesítményű 2,5 hüvelykes merevlemezcsaládot is útjára bocsátott a Seagate. Az először tavaly nyár derekán megemlített, merőleges adatrögzítési technológiával készülő Momentus 7200.2 széria tagjai kategóriájuk leggyorsabb példányai közé kerülhetnek, ezt szavatolja legalábbis a 7200 fordulat/perces motor és a maximum 16 megabájtos (a 160 GB-os változatnál) puffermemória. A 80, 120 és 160 gigabájtos tárkapacitással elérhető, többek közt noteszgépekbe és SFF számítógépekbe passzoló merevlemezek az átlagosnál jobban ellenállnak a leejtésből eredő sérüléseknek, az új HDD-k bizonyos típusaiba ugyanis egy gyorsulásmérő szenzort szerelnek, ami elviekben már a földet érés előtt parkolópályára mozgatja a fejeket, ezzel kiküszöbölve az érzékeny mechanika és a lemezek sérülését. A Momentus 7200.2 sorozathoz tartozó 2,5 hüvelykes winchesterek interfésztípusa egyelőre nem teljesen tisztázott, a kiadott sajtóanyag ugyanis Serial ATA II kapcsolatról ír, a termék adatlapján ellenben csak 1,5 Gbps-es Serial ATA interfész lett feltüntetve.

A Seagate új merevlemezeinek kiskereskedelmi ára egyelőre nem ismert.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés