Tajvanba és Mexikóba költözhet a VGA-gyártás

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború miatt már a GPU-kat fejlesztő cégek is a gyártás Kínából való kiszakítása mellett vannak.

Az Egyesült Államok és Kína az utóbbi időben komoly kereskedelmi háborút vív egymással, aminek eredményeképpen az elektronikai komponensek is drágulnak, elvégre ezek zömét Kínában gyártják. Ilyenek a VGA-k is, amely termékek éppenhogy kiheverték a bányászláz okozta árnövekedéseket, de máris itt egy másik probléma.

A GPU-k fejlesztésével foglalkozó cégek, vagyis az AMD és az NVIDIA a kínai gyártás elköltöztetésében segít a partnereknek, így a VGA-k a jövőben nagyrészt tajvani vagy mexikói gyárakban készülhetnek. Az átállás persze nem lesz gyors, de alapvetően megérheti, mivel jelenleg nem túl kiszámítható az Egyesült Államok piacpolitikája, így nehéz megmondani, hogy a Kínával folytatott kereskedelmi harcban meddig lesznek hajlandók elmenni. Egyelőre újabb 10%-os importvámról van szó, amire Kína minden bizonnyal reagálni fog, amit talán további importvámok követnek az USA részéről.

A VGA-k gyártására még a komponensek drágulása is kihatással van. Egyrészt a memóriaárak közel sem optimálisak, és ez különösen igaz az új fejlesztésekre, például a GDDR6-ra. Utóbbi nagymértékben növeli a VGA-k árát, hiszen a memóriagyártók nem kínálják elég olcsón a lapkákat, amelyek igen magas effektív órajelen működnek, vagyis meglehetősen komplex nyomtatott áramköri lapra van szükség, aminek még hosszúnak is kell lennie, hogy az árnyékolás megfelelő legyen a kívánt sebességhez. Mindemellett az újabb GPU-k mérete sem pici. Az NVIDIA GeForce RTX sorozatából a legkisebb is majdnem akkora, mint a korábbi csúcsmodell. Ezen igazából a 7 nm-es node-ok sem segítenek majd sokat, mert ezeknél a waferárak tekinthetők nehezen kezelhetőnek. Ezt majd jól mutatja az AMD Vega 20 kódnevű GPU-ja, ami kiterjedésben ugyan nem lesz nagy, de a készülő gyorsítókon nem éppen kedvező árcédula lesz. Szintén nem lehet véletlen, hogy az NVIDIA kapcsán már az is felmerült, hogy inkább a Samsung 8 nm-es node-ját használhatják a jövőben, ami nem csúcstechnológia ugyan, de a TSMC-hez képest legalább olcsóbb a gyártás, illetve kisebb is a gyártósorokért folytatott verseny.

A VGA-k árát tehát több nem kedvező tényező tolja egyre feljebb, amivel a gyártók nem igazán tudnak mit kezdeni, azt pedig nem hagyhatják, hogy az amúgy is durvának tűnő áremelkedéseket az Egyesült Államok importvámja tegye még látványosabbá.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés