Kellemetlenül túltermelték a VGA-kat a gyártók

A bányászláz visszaesésével egyre több termék marad a raktárakban, de ez mégsem hoz majd árcsökkenést.

A DigiTimes friss információi szerint a bányászláznak gyakorlatilag vége, mivel a vezető kriptovaluták értéke fél év alatt 50-60%-ot is esett, így pedig már nem feltétlenül éri meg ezek bányászatára GPU-val gyorsított gépeket építeni. Ennek a jelei már áprilisban is látszottak, ugyanakkor ez még nem volt túlzottan érzékelhető, az év második felében azonban már az lesz.

A friss adatok szerint a tajvani gyártók, köztük az ASUS, a Gigabyte, az MSI és a TUL raktárai elkezdtek telítődni, ugyanis az érintett cégek a bányászlázat is beszámolták a gyártás során. Most pedig, hogy ez már egyre kisebb tényező, a gyártást is vissza lehetne fogni, de ez nem annyira egyszerű folyamat, mivel a komponensekre vonatkozó rendelések már le vannak adva egy jó időre, ezeket akkor is meg kell vásárolni, ha az adott gyártó nem használja fel mindet. Márpedig ez probléma, így inkább megéri a gyártást fenntartani, még az igények csökkenése mellett is.

A gyártók ellen fordult a kialakult ideiglenes piac.
A gyártók ellen fordult a kialakult ideiglenes piac.

A raktárkészlet természetesen csökkenthető lenne a listaárak csökkentésével, ezzel pedig a VGA-k egyre olcsóbbak lennének, de az érintett gyártók ezt sem szeretnék, ugyanis a jelenlegi, 20% körüli bruttó árrésüktől sem szeretnének lemondani. Ez nyilván teljesen reális nézőpont, a legtöbb cég az idei évre nem azt tervezte, hogy visszatér a bányászláz előtti, nagyjából 10% alatti bruttó árrés. Elsődlegesen valószínűleg olyan piacokat keresnek majd az érintettek, ahol a felhalmozott készleteket ideiglenesen el tudják adni, így tesz például a TUL.

A beragadt raktárkészlet és az árak megtartása további kellemetlenséggel is jár. Innentől kezdve a generációváltás is problémát jelent, mivel nem tudják ideális mértékben leapasztani a raktárakat. Az új GPU-k bemutatásánál tehát figyelni kell arra, hogy a partnereknek ne kelljen leírni a beragadt készletet, majd visszaszolgáltatni a GPU-t az adott gyártónak, ami szintén egy leírandó tétel lenne. Először tehát segíteni kell a partnereknek a raktárak kiürítésében, és csak azután jöhet az új generáció. Ez ugyan kellemetlen a piac számára, de arányaiban még mindig így lehet a legnagyobb haszon megőrzése mellett kiszállni a bányászláz okozta helyzetből.

A régi árak visszaállítását egyébként az is megnehezíti, hogy a GDDR5 memóriák listaára kétszeresére, egyes, nagyobb órajelű típusok esetében pedig háromszorosára nőtt. Ezzel gyakorlatilag nem a GPU, hanem a memória lett a legdrágább komponens az egyes VGA-kon, vagyis az eredetileg megadott listaárakon rengeteg modell eladása jelenleg veszteséges lenne. Persze lehet azzal jönni, hogy a bányászlázból a gyártók jelentős extra profitot termeltek az elmúlt évben, de az üzlet ezt a fogalmat nem ismeri.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés