Szép számok a Kaby Lake-G első tesztjeiben

A Dell Core i7-8705G-vel szerelt új, XPS 15-ös 2 az 1-ben notebookján futtattak le egy rövid Rise of the Tomb Raider mérést.

Felfokozott várakozással tekint mindenki az Intel Kaby Lake-G platformjára, amely – legalábbis papíron – különösen az NVIDIA Max-Q-nak pörkölhet oda, illetve tarolhatja le például a hordozhatóságra tervezett mobil munkaállomások piacát. A HotHardware most elsők között futtatott le pár mérést a Dell 2018-as XPS 15 jelzésű 2 az 1-ben noteszgépén, amelyet AMD Radeon RX Vega M GL pGPU-val dolgozú Intel Core i7-8705G processzorral szereltek fel a tervezők. A pontos specifikációkat és a Kaby Lake-G működését a platformot bemutató cikkünkben lehet elolvasni, most csak annyit jegyeznénk meg, hogy a processzor oldalán lényegében a Core i7-7920HQ-val, azaz a hetedik generációs mobil CPU-k csúcsával találkozhatunk.


[+]

A HotHardware által futtatott tesztek pontos körülményeit persze nem ismerjük, így következtetéseket is csak óvatosan vonhatunk le belőlük. Mindenesetre a Rise of the Tomb Raider tesztjét Very High beállításon futtatva 34 fps sebességet sikerült mérniük Full HD felbontás mellett, amely a cikkben is említett, Intel Coffee Lake és NVIDIA GeForce MX150 párosa által egy fokozattal gyengébb minőségi beállítások mellett elért 23 fps-hez képest mindenképpen impozáns. A Kaby Lake-G valódi ellenfele azonban nem az MX150 lesz, hanem a notebookok külsejére is figyelve az NVIDIA Max-Q platformja, míg ha a házmérettel nem számolunk, a GTX 1050, 1050 Ti, 1060 hármas. Alighanem érzi ezt az NVIDIA is, egyes hírek szerint ugyanis már készül a GTX 1050 Ti Max-Q változata, amit akár a Kaby Lake-G, akár az AMD új mobil Vega változatainak ellenfeléül szánhat a cég.


(forrás: HotHardware) [+]

Visszatérve a mérésekre, a PROHARDVER notebook-tesztjei között találni pár versenytársat az i7-8705G számára: a 1050 Ti-vel és 7700HQ-val szerelt Aspire VX 15 esetében például 37 fps-t mértünk az általunk alkalmazott beállításoknál. Ezek valamivel gépigényesebbek, mint a standard Very High, így az általunk kapott értékhez rögtönzött mérésünk szerint érdemes még 8-9 százalékot hozzáadni – így azt kapjuk, hogy a 8705G 30 fps-ével szemben a 1050 Ti 40 fps-e áll – kellemes előny ez az NVIDIA számára. Árnyalja azonban az összképet, ha a TDP-ket is figyelembe vesszük: a Core i7-7700HQ 45 wattos kerettel rendelkezik, míg a GTX 1050 Ti notebookváltozata 70 wattot igényel. Nyilvánvaló, hogy a két egység egyszerre nem képes maximális erőbedobással dolgozni, hiszen az egyébként vaskos, jól szellőző házzal rendelkező VX 15 vizsgálatánál tapasztaltuk, hogy huzamosabb terhelés során csak 3 GHz-en fut az amúgy 3,8 GHz-ig pörgethető CPU. Ez az a terület, ahol látszik, hogy mennyire ütős lehet a Kaby Lake-G a vékony, de erős laptopok piacán, azaz ott, ahol a Max-Q platform is játszik, hiszen az XPS 15 2 az 1-ben egy igencsak vékony, elegáns házba került, ennek ellenére produkált játszható teljesítményt, 65 wattos TDP-vel hozva az elvileg 115 wattos CPU+GPU összeállításból kivehető sebesség 75 százalékát.

Előzmények

Hirdetés