Száz gigabájt felett a lemez nélküli merevlemez

A vállalat saját fejlesztésű ArrayPro memóriaszervezési rendszerére épül az Adtron tegnap bejelentett, merevlemezeket helyettesítő, flash-alapú FlashPack A35FB típusjelzést viselő, számítógépekbe építhető adattárolója. Az egység külsőre egy merevlemez szakasztott másának tekinthető, hiszen befoglaló méretei teljes mértékben egyeznek a lemeztányért tartalmazó háttértárakéval, ráadásul az Adtron eszköze ugyanúgy, ugyanazon a SATA interfészen keresztül kommunikál, mint számos lemezes társa.


A látszat csal: nincs benne lemez

A FlashPack A35FB úgynevezett Solid State Disk (SSD), azaz a hagyományos merevlemezekhez képest nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, az adatok lemeztányérok helyett memória-IC-kben tárolódnak. Az Adtron háttértárai ennek megfelelően teljesen zajtalan üzemet, alacsonyabb fogyasztást, továbbá a kategóriájukban minden eddiginél nagyobb adatkezelési sebességet és kapacitást ígérnek.

A vállalat 1 gigabájttól 128 gigabájtos kapacitásig forgalmazza a FlashPack A35FB-t, mely a termék adatlapja szerint folyamatosan képes tartani akár a 80 MB/másodperces írási/olvasási tempót is. A FlashPack A35FB mindemellett sokkal ellenállóbb a környezeti behatásokkal szemben, mint a merevlemezek; az egység „ipari körülmények” közt is használható, ami elsősorban az átlagosnál sokkal nagyobb hőtűrést takar (-40/+85 °C).

Többek között ennek köszönhető, hogy a gyártó főképp katonai célokra ajánlja a FlashPack A35FB-t. Ennek megfelelően – az otthoni felhasználók nagy bánatára – alakul az eszköz árképzése is; az Adtron FlashPack A35FB 8 GB tárolókapacitást nyújtó változatának ára mennyiségi vásárlás esetén „kedvezményesen” 1900 dollár, azaz hozzávetőlegesen 400 000 forint, feltételezzük a 128 GB-os modell ára már az államtitok kategóriáját képezi.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés