Extrémgyors Wi-Fit fejleszt a Samsung

A Samsung bejelentette, hogy sikerült elérniük egy Wi-Fi hálózaton keresztül a 4,6 Gbps-os tempót, amivel másodpercenként 575 MB-nyi adat másolását kínálnák vezeték nélkül. Bár a dél-koreai óriáscég az eredményt teljes mértékben a magáénak tekinti, ez csupán részben igaz, ugyanis a felhasznált technológia alapja már egy ideje létezik.

A 60 GHz-es Wi-Firől a WiGig, azaz a Wireless Gigabit Alliance juthat a felhasználók eszébe, és a szövetség által fejlesztett, extrémgyors vezeték nélküli technológia fejlesztése 2009-ben kezdődött meg, és az IEEE 802.11ad-s szabvány már 2012-ben elfogadottá vált. A WiGig név végül mára eltűnt, ugyanis a fejlesztést felkarolta a Wi-Fi szövetség, de tulajdonképpen csak a név változott.

A mára hivatalosan is IEEE 802.11ad-s Wi-Fi szabványként emlegetett technológia funkcionálisan kész van, így vannak is rá épülő termékek, illetve több cég is kínál olyan vezérlőket, amelyek támogatják a követelményeket. A gondot az jelenti, hogy az IEEE 802.11ad használhatósága ma még nagyon korlátozott. A 60 GHz-es rádióhullámok úgymond direkt rálátást igényelnek, vagyis ilyen formában a vezeték nélküli összeköttetés csak pár méteren belül lehetséges, és ott is megszakadhat a kapcsolat bármilyen külső tényezőtől, legyen az egy ember a két összeköttetés között, vagy esetleg szimplán egy csukott ajtó.

A WiGig eredeti koncepciója. A Samsung még összehozhatja?
A WiGig eredeti koncepciója. A Samsung még összehozhatja?

Ezek a limitációk negatívan befolyásolták az IEEE 802.11ad-s szabvány terjedését, és a felkínált sebességet sem lehetett igazán hatékonyan kihasználni. A Samsung bejelentése alapvetően arra vonatkozik, hogy találtak egy megoldást az aktuális problémákra, azaz a hatótávolságra és a direkt rálátás problémájára. Sajnos ennek működését nem részletezték, de annyi kiderült, hogy egy speciális antennáról és beamforming megoldásról van szó, amely nagymértékben javítja a 60 GHz-es Wi-Fi minőségét, használhatóságát és hatótávját.

A vállalat szintén bejelentette, hogy 2015-ben készítenek majd IEEE 802.11ad-s Wi-Fi elérést támogató termékeket.

Azt nem tudni még, hogy az IEEE 802.11ad mennyire fog terjedni. Bár hivatalos Wi-Fi szabványról van szó, de a fentebb részletezett problémák következtében az éppen készülő IEEE 802.11ax szabvány marad 5 GHz-en. Ez 4x4 MIMO rendszerrel 14 Gbps-ot biztosít majd, de leginkább csak 2017-től. Addig valószínűleg az IEEE 802.11ac helye biztos lesz, míg az IEEE 802.11ad-vel pár cég megpróbálkozhat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés