QNAP QGenie: mobil NAS és még sok más egy eszközbe sűrítve

Kifejezetten a sokat utazó felhasználók számára kedveskedik egy új, sokoldalú termékkel a főként hálózati adattárolóiról ismert QNAP. A QGenie névre keresztelt, mindössze 112 grammos, OLED kijelzővel ellátott termék hétféle funkciót kínál egyszerre. A beépített, nem túl nagy, 3000 mAh-s akkuja elsősorban az eszköz önmaga táplálását szolgálja (9-12 órás üzemidő erejéig), de vész esetén póttöltőként is használható, és akár nagyobb áramfelvételű eszközök kiszolgálására is alkalmas. Sokkal érdekesebb viszont, hogy kapott egy Ethernet portot és vezeték nélküli kapcsolatra is képes, tehát bármelyik forrásról érkező internetkapcsolatot képes megosztani, sőt a beépített USB 3.0-s portjára okostelefon vagy 3G/LTE modem is ráaggatható, így ezekről is képes IEEE 802.11b/g/n Wi-Fin keresztül továbbosztani a netkapcsolatot legfeljebb nyolc felhasználóig.


[+]

Belsejében helyet kapott egy 120 MB/s olvasási és 40 MB/s írási tempóra képes MLC 32 GB-os SSD is, ami beépített tárolóként használható. Ezt a képességet a hálózati kapcsolattal párosítva máris mobil NAS funkciókat kapunk, azaz a tárolt adatok okostelefonról, tabletről és Samba szerverként más eszközökről is elérhetők. Mindezt a QANP megfejelte egy személyes felhős funkcióval is, így nem akadály a fotók és videók közvetlen megosztása akár a helyi hálózati partnerekkel, akár az interneten keresztül távoli gépekkel. Ezenfelül az eszköz QNAP NAS-okkal is képes szinkronizálni. Amennyiben a 32 GB nem lenne elég, az integrált kártyaolvasóba helyezett memóriakártya vagy az USB-n csatlakoztatott pendrive, esetleg külső adattároló (legyen az HDD vagy SSD) is befogható a fenti célokra. Ráadásul ezek fájlrendszere is lehet akár NTFS, FAT, exFAT, HFS, későbbi támogatás révén pedig akár HFS+ is.

Szót kell ejteni a Bluetooth kapcsolatról is, mint kapcsolati lehetőségről, amin keresztül szintén elérhetőek a fájlok, vagy streamelhető zene a mobil eszközre és azon keresztül akár autós fejegységre. Eközben az autóban ülők továbbra is elérhetik a QGenie-n tárolt állományokat, így egyfajta szórakoztató központként is használható a gyártó szerint. Végezetül meg kell említeni a telefonkönyv biztonsági mentés funkciót is: az iOS-t vagy Androidot futtató telefonok telefonkönyvében tárolt adatok elmenthetőek és visszaállíthatóak a QGenie-re, és előbbit akár időzített formában, automatikusan is képes véghezvinni.

A QNAP QGenie megjelenése ebben a hónapban esedékes, az ajánlott végfelhasználói ára pedig 129 dollár lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés