Olcsó és tempós Rockchip SoC érkezik

A Rockchip az elmúlt év végén leplezte le az RK3188-as jelzésű rendszerchipet, melyre már ma is számos androidos masina épül. A vállalat eddigi leggyorsabb fejlesztését egy korábbi hírben részleteztük, és a kész termékek birtokában az is megerősítést nyert, hogy egy ARM Mali-400-as IGP dolgozik benne, ahogy azt információink alapján valószínűsítettük. Az RK3188 azonban az igazán olcsó tabletekbe nem jó választás, mivel a lapka listaára a végtermék árcédulájának nem kedvezne. Éppen ezért a vállalat elkészít egy RK3168-as jelzésű rendszerchipet is, ami a processzormagok felét elveszi, így kevesebb energiával is beéri.

Az RK3168-as SoC tehát marad a 28 nm-es gyártástechnológián, és négy helyett két darab ARM Cortex-A9-es processzormag kap benne helyet, továbbá mindazokat a funkciókat támogatja, amelyeket a széles körben alkalmazott, tényleges elődnek számító RK3066-os lapka. Az IGP szerepét egy MP4-es konfigurációban dolgozó ARM Mali-400-as egység látja el, továbbá integrálásra kerül egy 4G/LTE modem is.

A belépőszinten igazán jó alternatíva lesz az RK3168-as SoC, így számos gyártó szemez a fejlesztéssel, és az első rá épülő termékek az év közepén megjelenhetnek. A referenciatabletről kiderült, hogy videolejátszásban kifejezetten jól teljesít, így a Full HD-s anyagokat nyolc órán át is lehet rajta nézni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés