Már az OEM PC-kben is elérhető a GeForce GTX 560

Az NVIDIA az OEM-piacra is bejelentette a GeForce GTX 560 VGA-t, melynek kiskereskedelemi forgalmazásra szánt verziója május közepén jelent meg. Júniusban startolt azonban az OEM-es GeForce GTX 560 Ti, és termék specifikációi jelentősen eltértek a dobozos változathoz képest. Hogy a vásárlók dolga a lehető legnehezebb legyen, az NVIDIA a kisebb testvérnél is folytatja a nem túl logikus paraméterezést, tehát vásárlás előtt nagyon kell figyelni, milyen kártya kerül a gépbe, mivel a dobozos GeForce GTX 560 sorozat jóval gyorsabb az OEM-es társaknál.

Az OEM-piacra szánt GeForce GTX 560 a kiskereskedelmi verzió GF114-es lapkája helyett a GF110-es GPU-t alkalmazza, amelyben 384 CUDA mag lesz aktív 320 bites buszszélesség mellett, valamint 5 darab ROP blokk társaságában. Egy GPC blokk ezzel teljesen le lesz tiltva, azaz a lapka szépen meg lett csonkolva, és túl nagy tempót az 552 MHz-es mag- és 1104 MHz-es shaderórajelből sem lehet meríteni. A GDDR5 szabványú fedélzeti memória effektív 3,2 GHz-en ketyeghet, a kapacitása pedig 1,25 illetve 2,5 GB lehet.

NVIDIA GeForce GTX 560 OEM
NVIDIA GeForce GTX 560 OEM

Az OEM-es GeForce GTX 560 alap és Ti verziójának érdekessége, hogy a számozás szerint alacsonyabb osztályba sorolt rendszer 32 CUDA maggal több feldolgozót kap, de itt nem szabad elfelejteni, hogy a frissen bejelentett modell annyira alacsony órajeleken jár, hogy még ezzel az előnnyel is lassabb a nagyobbik testvérnél. Természetesen a dobozos GeForce GTX 560 mindkét OEM-es versenyzőnél gyorsabb, és nem mellesleg a friss árlisták alapján egyiknél sem drágább. Éppen ezért, ha bárki GeForce GTX 560-as sorozatba tartozó VGA-t szeretne, messze kerülje el azokat a modelleket, amelyeket az OEM-es PC-kbe szerelnek a gyártók.

A frissen bejelentett GeForce GTX 560 OEM egyetlen előnyének a 150 wattos fogyasztás fogható fel, ami a dobozos GeForce GTX 560-hoz képest nem sokkal jobb, de legalább valahol előnyt tud felmutatni az OEM-es modell. A PC-s gyártóknak szánt újdonságok értelmét egyébként nem könnyű megérteni. A dobozos termékekhez használt GF114-es lapka sokkal olcsóbban gyártható a rendkívül méretes GF110-nél, így üzletileg elég nehéz átlátni az NVIDIA koncepcióját. Az egyetlen reális elképzelés, hogy a vállalat rengeteg olyan GF110-es GPU-t halmozott fel a gyártás során, amelyek a GeForce GTX 570 és 580 szempontjából selejtesnek minősülnek, ám ezeket nem akarják kidobni, hiszen az OEM-piacon értékesíthetőek. Ezzel kapcsolatban persze felmerül az a kérdés, hogy a TSMC és az NVIDIA a 40 nm-es HP gyártósorok – közel két évvel ezelőtti – bevezetése óta, miért nem tudta még megoldani a nagy lapkák gyártását nehezítő problémákat. Az elmélkedés tulajdonképpen lényegtelen is, hiszen a termékek felépítésén ez nem változtat, így a legfontosabb kiemelni, hogy az OEM-es GeForce GTX 560-as sorozat lassabb a dobozos verzióknál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés