Hamisított GeForce-ok bukkantak fel a szürkepiacon

A termékek hamisítása manapság mindennapos dolog, de a grafikus kártyák annyira komplex megoldások, hogy az úgynevezett szürkepiac mérete nem igazán veszélyezteti a hivatalos termékek eladásait, illetve azok minőségének megítélését. Az NVIDIA azonban egyre nagyobb problémával szembesül ezen a területen, mivel egyre több a hamisított GeForce bukkan fel a nem hivatalos (főleg keleti) disztribúciós csatornákon keresztül, és félő, hogy ezek jó része a nyugati országokba is eljut. A videokártyák hamisítása nem éppen egyszerű, de a 90-es évek vége felé nem kevés rossz minőségű termék érte el hazánkat is, ám a gyártók a problémával szemben határozottan felléptek az új generációs GeForce és Radeon család megjelenésével. Természetesen a hamisítást, és magát az úgynevezett szürkepiacot nem lehet teljesen megszüntetni, mert ez mindig is létezni fog, de a jelentősége annyira lecsökkenthető, hogy az a termékek általános megítélésére ne legyen semmilyen hatással. Fontos megemlíteni, hogy a szürkepiacon beszerzett áru nem feltétlenül hamisított, de aránylag nagy esély van rá, hogy nem olyan termék jut el a kereskedőkhöz, ami megfelel a gyártók minőségi követelményeinek.

Az újonnan kialakult helyzet valószínűleg annak köszönhető, hogy az asztali VGA-kra a kereslet csökken. A legutóbbi negyedévben hozzávetőleg 15%-os volt a globális visszaesés, továbbá a Jon Peddie Research arra számít, hogy 2011-ben a globális VGA-piac bevétele 33%-kal csökken a 2010-es évhez képest. Ez a VGA-gyártók kasszáján sajnos meg fog látszani, és sajnos odáig fajult a dolog, hogy az NVIDIA termékei esetében megnőtt a hamisítás. Itt arról van szó, hogy egyes, nem hivatalos gyártók beszerzik a rossz GeForce GPU-kat (elsődlegesen az OEM csatornákon keresztül nem értékesíthető megoldásokról van szó) és ezeket lebutítják, hogy működőképes legyen a termék, miközben a megnevezésen nem, vagy csak ritkán változtatnak. Ez lényegében a hivatalos megoldásnál sokszor jelentősen rosszabb teljesítményű terméket jelent, de az árazás is sokkal kedvezőbb. Általában ilyenkor jöhet képbe az egyik kedvelt mondás, azaz túl szép, hogy igaz legyen – és valóban. A hamisítással tulajdonképpen bármi lehetséges, így az adott GPU-ból letilthatóak a streaming multiprocesszorok, illetve csökkenthető az órajel és növelhető a feszültség is, ahogy azt a nem hivatalos gyártó jónak látja, fittyet hányva bármilyen hivatalos specifikációra. Ez természetesen semmiképp sem jó, hiszen a termék egyrészt nem nyújtja azt, ami a független tesztekben olvasható, másrészt a minőségük sem szokott kedvező lenni.

Fiona Faulkner, a NVIDIA GeForce EMEAI (Európa, Közel-Kelet, Afrika és India) területekért felelős eladási igazgatója – a helyzet súlyosságára való tekintettel – megkéri a kereskedőket, hogy csak az NVIDIA kiemelt gyártópartnereinek termékeit vásárolják meg. A szóvivő szerint ez mindenkinek az érdeke, hiszen a rossz termék nemcsak a GeForce hírnevét, hanem a kereskedők és a vásárlók kapcsolatát is beárnyékolja. Vélhetőleg az NVIDIA a disztribúciós csatornákon keresztül mindenkit figyelmeztet a veszélyről, de a felhasználók is résen lehetnek, hiszen a szürkeimportos holmikkal való kereskedés teljes megszüntetése gyakorlatilag lehetetlen. Az NVIDIA egyébként a kiemelt partnerek közé sorolja az ASUS, az EVGA, a Galaxy, a Gigabyte, az MSI, a Palit, a PNY és a Zotac néven bejegyzett vállalatokat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a fel nem sorolt, de jól ismert – több éve létező és megbízható – vállalatoktól nem lehet GeForce-ot venni, de ha egy webáruházban feltüntetett termék nagyon névtelen (főleg OEM kiszerelésű), vagy esetlegesen feltűnően olcsó a kategóriáján belül, akkor az egyértelműen gyanús, és érdemes kérdezősködni a vásárlás előtt. Nagy előny, ha az adott gyártónak van publikus elérhetősége, illetve hivatalos weboldala, és azon belül a boltban szereplő termék is fel van tüntetve rajta (mindezt konkrét specifikációkkal és leírással). A szürkeimportos holmik esetében ezzel a nem hivatalos vállalatok tulajdonképpen nem szoktak foglalkozni.

A hazai piacon uralkodó viszonyokról az egyik legnagyobb nagykereskedésnek számító Computer Emporiumnál érdeklődtünk, és a cég munkatársa biztosított minket arról, hogy az általuk árult VGA-kra még nem volt ilyen panasz, így feltételezhető, hogy a hamisítás problémája nem érte el Magyarországot. Valószínűleg egy kezdődő gondról van szó, amit az NVIDIA megpróbál csírájában elfojtani, hogy a legtöbb piacra el se jussanak a rossz termékek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés