Rivalizálás a digitális házinyomdák piacán

A gyors technikai fejlődés és a gazdasági élet kihívásai – a nagy sebességű, olcsó és pontos nyomtatás igénye – egyaránt hozzájárultak egy új termékfajta kialakulásához. Az úgynevezett digitális házinyomdák piacán olyan nagy kapacitású nyomtatók és másolók versenyeznek egymással, amelyek percenként legalább 30 oldalt képesek nyomtatni, s amelyek viszonylag kis helyen, 4-5 négyzetméteren is elférnek. A nyomtatás sebességénél a 30 oldal az alsó határt jelenti – 70–100 darabos percenkénti teljesítmény sem ritka a gépek némelyikénél.

Az ilyen berendezések iránt azok a cégek, esetleg magánszemélyek érdeklődnek, amelyeknek, akiknek 1000–3000 darabos példányszámú nyomtatványokra van szükségük, azaz szórólapokat, kisebb kiadványokat stb. állítanak elő. Fontos jellemzője e nyomtatási technológiának a felbontás: a digitális házinyomdák legalább 600 dpi-s minőséget képesek produkálni, de természetesen vannak köztük olyanok, amely ennél jobbat is tudnak. Egy házinyomdának összességében a sebesség, a pontosság, a minőség és az olcsóság tényezői jó együttesét kell hoznia, ennek alapján lehet kiválasztani a felhasználó igényeinek leginkább megfelelő készüléket.

A digitális házinyomdák képesek a könyvkötészet legfontosabb munkafolyamatainak elvégzésére is: hajtások, borítások készítése, fűzések és tűzések egyaránt megvalósíthatók a segítségükkel. A piacon a színes nyomtatók értékesítésében egyre jobban előretör a japán Canon, amely az teljes "házinyomdafronton" is az egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító szállító. A magyar piacon nagy versenytársa az amerikai Xerox, de jelentős szereplő a Konica-Minolta is, a HP viszont nagyon kis részesedéssel van jelen ebben a szegmensben. Itthon is a Canon a piacvezető.

(*) Olcsó, pontos, gyors, hatékony nyomtatást ígérnek a digitális házinyomdák. Ezek a gépek a nyomtatók, a másolók és a könyvkötészeti berendezések ötvözetét jelentik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés