Igényelhető az első Furian architektúrát használó PowerVR IP

Az Imagination PowerVR Series8XT sorozat GT8525-ös opciója egy kritikus fejlesztés a cég számára.

Az Imagination másfél éve leplezte a PowerVR GPU IP sorozat Series8XE családját, amit idén ki is bővítettek pár új verzióval. A nagy dobást azonban a Series8XT sorozat jelenti, amely már az új, Furian nevű architektúrát használja. Ennek a képességeit az előbbi hírben kitárgyaltuk, viszont konkrét dizájnról még a vállalat sem beszélt, de most végre megtörték a csendet.

Az első IP, azaz szellemi tulajdon, amely használja a Furian architektúrát a PowerVR GT8525 lesz. Ebbe két darab klaszter fért, amelyek egyenként 32 darab multiprocesszort tartalmaznak, azaz összesítve 64-et. Ezekhez a klaszterekhez összesen 8 textúrázócsatorna és 8 blending egység tartozik, vagyis kifejezetten erős dizájnról van szó.

Itt rögtön látszik, hogy a Furian architektúra mennyit változott, mivel a szintén kétklaszteres előző generációs dizájn sok tekintetben csak feleannyit tud, mint az új verzió. Egészen pontosan a PowerVR GT7200 Plus nevű dizájnhoz képest a PowerVR GT8525 egységnyi órajelen 80%-kal többet tud a GFXbench T-Rex tesztjében és 50%-kal gyorsabb a Manhattan tesztben, valamint az Antutu tesztprogramban.

Sajnos az Imagination arról nem beszél, hogy a fogyasztás és a lapkaterületre vonatkozó igény hogyan alakul, így a teljes képet még senki sem láthatja. Ugyanakkor maga a fejlesztés kritikus, mivel az Imagination mindent a Furian architektúrára tesz fel. Itt nem véletlen, hogy az első dizájn pont a GT8525-ös, ugyanis jellemzően a kétklaszteres kialakítás szokott az lenni, ami tömeges szinten komoly bevételt generálhat, hiszen ez mehet a középkategóriás rendszerchipekbe. Maga fejlesztés már rendelhető, de vélhetően már több partner igényelte korábban, vagyis 2018-ban már érkezhet is olyan SoC, amely a friss dizájnt használja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés