Fujitsu blog: Voltára váltanak a szerverek

Az NVIDIA új grafikus gyorsítóinak bevezetésével javul a teljesítmény/fogyasztás mutató is.

Az utóbbi hetekben, hónapokban számos szerveres és szuperszámítógépes újdonságról számoltunk be a Fujitsu vonatkozásában. A japán vállalat élen jár a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésekben is, aminek alapkövét a nagyteljesítményű számítógépek jelentik. Ezek fő meghajtó erejét manapság már nem is annyira a központi processzorok, hanem a grafikus processzorok, tehát a GPU-k jelentik.

Tesla P100 és Tesla V100 erőviszonya
Tesla P100 és Tesla V100 erőviszonya

Az NVIDIA tavasszal leplezte le legújabb szerveres fegyverét, a Tesla V100-at, ami természetesen a Volta architektúrára épít. Képességeiről külön elemző cikket írtunk, bemutatva az új chip egyik különlegességét, a kifejezetten mélytanuláshoz optimalizált Tensor magot. Ennek köszönhetően a Tesla V100 sokszorosan túltesz P100-as elődjén a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számítási feladatokban, de más nagygépes számításokban is sokat javult az új architektúra révén.

A Fujitsu elsőként a moduláris CX400 M4 családba tartozó gépeiben vezeti be a Tesla V100-at. Az ide tartozó PRIMERGY CX2570 M4 node a Fujitsu által épített szuperszámítógépek alapköve és a szintén Tesla V100-ra váltó, 2U magas rack formátumú PRIMERGY RX2540-hez hasonlóan nemrégiben kapta meg az új Xeon Scalable processzorokat. A scale-out egységbe legfeljebb négy darab Tesla V100 tehető NVLink csatlakozással, míg az RX2540 két PCI Express csatolós modellel szerelhető fel.


[+]

Az új szerverek december elejétől lesznek elérhetők régiónkban. Egyelőre még nem tudni, hogy pontosan milyen ütemezéssel, de szinte biztosra vehető, hogy az új Tesla megjelenik majd a legkomolyabb szuperszámítógépekben is, hiszen a nagygépeknél egyre jelentősebb szerepet kapnak a mesterséges intelligenciával, gépi tanulással kapcsolatos folyamatok.

Azóta történt

Előzmények