Fujitsu blog: az Eternus DX S4 az ár/teljesítmény bajnoka

A nemrégiben megduplázott kapacitású, kis- és középvállalatoknak szánt hibrid tároló az SPC-1 ranglista csúcsára került.

Az emberek már csak olyanok, hogy minden technológiai fejlesztéssel - legyen szó autóról vagy szuperszámítógépről – szeretnek versenyezni. A vállalati felhasználásra szánt, komoly tárolórendszerek amolyan világranglistájának tekinthető az SPC-1 benchmark, ami jellemzően véletlenszerű I/O műveletekből épül fel, amelyek között adatbázis, levelezőszerver, OLTP és egyéb feladatok szerepelnek. Az egyes „versenyzők” produkcióját a néhány oldalas eredmény és konfigurációs leírás mellett 50-100 oldalas jegyzőkönyv keretezi, amiben minden kis rezdülést feljegyeznek. Nem csak az abszolút sebesség, hanem az ár/teljesítmény mutató is számít.

Éppen ebben sikerült az élre törnie a Fujitsunak, a nemrégiben továbbfejlesztett Eternus DX200 S4 tárolórendszerrel. A kis és középvállalatokat célzó megoldás S4-es generációjánál sikerült megkétszerezni az S3-as változat tárolókapacitását. Maximális kiszerelésben a több rack modulból álló DX200 S4 akár 264 adattárral, 4055 TB-os tárkapacitással is konfigurálható, ilyenkor fogyasztása megközelíti a 7000 wattot.

SAS vagy Nearline SAS vállalati merevlemezek mellett SSD-ket is fogad a válaszidő minimalizálása érdekében, két RAID vezérlője mellé 64 GB memóriát és 800 GB Extreme Chace Pool gyorsítót telepíthetünk. Kiszereléstől függően 2/4/8 darab iSCSI/SAS vagy 8/16 darab Gigabit Ethernet, esetleg 4/8 darab 10 Gb Ethernet interfész segítségével csatlakoztatható a szerverekhez, amelyek adatait kezeli. Természetesen tápja, RAID vezérlői és hűtése rendundáns, további biztonsági, adatreplikálási megoldásoknak köszönhetően 99,9999%-os a rendelkezésre állási ideje.

Az SPC-1 teszthez egy kicsinek mondható, „mindössze” 20 darab, fejenként 480 GB-os SSD-re épülő konfigurációt állítottak ki, ami két vezérlővel belefér egy 4U magas rackbe. Minkét vezérlőre négy 16 Gbps-os Fibre Channel Linken kapcsolódott egy-egy Fujitsu Primergy RX 2510M1 szerver fejenként két Intel Xeon E5-2699 processzorral és 396 GB memóriával felszerelve. A szerverek nélkül, de a profi adattárak világában általánosnak mondható, hároméves garanciával és 24/7 szervizszolgáltatással majdnem hatvannégyezer dolláros konfiguráció maximális terhelés mellett 300 056 IOPS (I/O utasítás másodpercenként) sebességre képes, ami az SPC-1 ranglista 7. helyére elegendő. A 0,22 dollár per IOPS műveletes ár/teljesítmény arány viszont a legjobb, amit eddig bárki elért a vállalati tárolórendszerek világában.

Azóta történt

Előzmények