Computex 2010: hétvégi adattároló kavalkád, főszerepben az SSD-kkel

Nagy volt a nyüzsgés a Computexen a különböző technológiájú háttértárak gyártóinál is, rengeteg új széria mutatkozott be a kiállításon, de leginkább az SSD-k megjelenése volt gyakori, ezek közül szemezgettünk. A Plextor SSD sorozata már év elején piacra került, most azonban a második generáció is megjelent. Az új flash-alapú tárolók már 6.0 Gbps-os SATA csatlakozóval vannak felszerelve, 2,5”-es méretűek, és 34 nm-es gyártástechnológiával készült MCL NAND memóriachipekre épülnek. Három verzióban érhetők el, a PX-64M2S, a PX-128M2S és a PX-256M2S a nevének megfelelően 64, 128 és 256 GB-os kapacitású. Mindegyikük 128 MB DDR3-as memóriát tartalmaz gyorsítótárként. Támogatják a TRIM és NCQ funkciókat is, adatátviteli tempójuk olvasásnál és írásnál 400 és 200 MB/s-os. Az áruk még nem derült ki, de szeptemberi megjelenést tervez a gyártó.

Plextor SSD-k
Plextor SSD-k

Kicsivel előbb, augusztusban debütál a Kingston SSD-je, az élénk kék színben tündöklő HyperX modell, amelyet 3.0-s UBS interfésszel láttak el. Rögtön három változatban fog érkezni, 64, 128 és 256 GB-os modellje került a boltok polcaira majd. Túl sok információ nem derült még ki róla, ám a sebességét megemlítették, olvasnál és írásnál 195, illetve 160 MB/s-os tempót képes a Kingston szerint elérni.

Kingston HyperX SSD [+] (forrás: Techreport.com)
Kingston HyperX SSD [+] (forrás: Techreport.com)

Az A-Data sem maradt ki a sorból, S501 névre keresztelt SSD-jét állította ki. A készülékre 6 Gbps-os SATA aljzatot tettek, amin keresztül akár 350 Mbps-os, illetve 200 Mbps-os átviteli sebesség érhető el állítólag olvasásnál és írásnál. A tároló a fenti Plextorhoz hasonlóan 34 nm-es MLC NAND flash memóriákat tartalmaz, a vezérlő szerepét pedig egy Marvell chip tölti be. Ezekbe is 128 MB gyorsítótárat tettek, kapacitásukat nézve pedig 64, 128, 256 ás 512 GB-os kiadásuk várható.

A-Data S501 [+] (forrás: Hexus.net)
A-Data S501 [+] (forrás: Hexus.net)

A G.Skill tavasszal leleplezett Phoenix tárolója után máris itt az utód, a Phoenix Pro SSD. Egyelőre a tároló 120 GB-os változatának megjelenése a biztos, de várhatóan egy 60 és egy 240 GB-os modell is tervben van. Az SSD 285, illetve 275 MB/s-os olvasási és írási sebességre képes, köszönhetően a SandForce SF-1200 vezérlőchipjének. A TRIM funkciót ismerik, MLC NAND chipekkel vannak szerelve, a számítógépre pedig 3 Gbps-os SATA interfészen kapcsolhatók.

G.Skill Phoenix Pro SSD [+]
G.Skill Phoenix Pro SSD [+] (forrás: Hexus.net)

A Mach Xtreme MX-Starter SSD-i már kicsit különböznek a fenti termékektől. A 2,5”-es háttértár 32 és 64 GB-os változatokban lesz kapható. Ezeket 64 MB gyorsítótárral látták el, az írási sebességük maximum 60 MB/s lehet, az olvasási eddig 100 MB/s. A gyártó főleg elsődleges meghajtóként ajánlja újdonságait, illetve a már meglévő nagyobb winchester mellé kiegészítő tárolóként.

Mach Xtreme MX-Starter SSD [+]
Mach Xtreme MX-Starter SSD [+]

Végül az eddig inkább beágyazott rendszereiről és ipari termékeiről ismert gyártó, a Stealth Computer újdonsága következik, ugyanis az említett cég is előállt a flash-alapú tárolóival. A Stealth SSD-i SLC és MLC technológiás változatokban is elérhetők lesznek, így igény szerint a felhasználónak legmegfelelőbb típus választható. Az adattárak 32, 64, 128 és 256 GB-os kapacitású kiadásokba érhetők el majd, de egyelőre részletesebb adatok nem kerültek nyilvánosságra róluk.

Stealth SSD-k
Stealth SSD-k

Legfrissebb belső infók a Computexről Twitteren és Facebookon, személyes blog a Logouton.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés