CES 2016: közvetlen hajtású lemezjátszókkal jelentkezett a Panasonic

A vinyl lemezek rég nem látott szép napokat élnek meg mostanában. Az elmúlt években folyamatosan nő az értékesített korongok száma, a közelmúltban új gyártósorok épültek, és ennek hatására fellendülőben van a lemezjátszó üzletág is értelemszerűen.

Technics SL-1200G
Technics SL-1200G [+]

Erre reagált a Panasonic tulajdonában lévő Technics, amely egyébként megkerülhetetlen szereplőnek számít ebben a szegmensben régebbi, meghatározó termékei révén. A vállalat Las Vegasban, a CES-en jelentette be, hogy színre lép egy új generációs, közvetlen hajtású lemezjátszóval, amely két kiviteli változatban lesz majd elérhető. Egészen pontosan az egyrészt a Technics márka születésének 50. évfordulója alkalmából készült limitált Grand Class SL-1200GAE, valamint a standard Grand Class SL-1200G verzióban. A hagyományos analóg lemezjátszók hangminőségére kedvezőtlenül hat a motor rezgése, valamint a fordulatszám apró, ám gyakori ingadozása. A vállalattól kapott információk értelmében ezt az ingadozást azonban most sikerült a korábbi tapasztalatoknak (a Technics elsőként jelentkezett közvetlen hajtású motorral), valamint az újonnan kifejlesztett, vasmag nélküli motor kombinációjának köszönhetően gyakorlatilag teljesen kiiktatni. Ami a rezgéseket illeti, már korábban is gyakorlatilag alig voltak észrevehetők, mostanra azonban sikerült még jobban a háttérbe szorítani ezeket. Ehhez nagy mértékben nyújtottak segítséget a mikroprocesszor-alapú rendszerrel vezérelt, rendkívül pontos forgásszög-érzékelők, amelyekkel a felhasználók kizárólag ezekben az új lemezjátszóiban találkozhatnak.

Technics SL-1200G
Technics SL-1200G [+]

Ennek köszönhetően a modellek egyenletes fordulatszámát e pontos forgásszög érzékelőkkel felszerelt speciális kódoló biztosítja. A két forgórészes szerkezeti kialakítás csökkenti a rendszer terhelését, és eközben nagy nyomatékot biztosít. Ezen túlmenően tovább csökkenti a forgás során fellépő rezgést, lehetővé téve ezzel az analóg vinyl lemezekbe vésett leghalkabb hangok pontos visszaadását is. A lemezjátszó vázát rézbõl és alumíniumból készült masszív öntött tányérral ellátott három rétegû szerkezet képezi, a készülék teljes hátoldalán gumicsillapítással. A vállalat pedig azt ígéri, hogy forgási stabilitás tekintetében az új modell még a közvetlen hajtású lemezjátszók között eddig a minõség etalonjaként emlegetett, és a rádióstudiókban világszerte használt Technics SP-10MK2-n is túltesz.

A lemezjátszók karja könnyű anyagból készül (az SL-1200G modell esetében ez alumínium, az SL-1200GAE esetében pedig magnézium). A gyártó hideghúzásos módszert alkalmazott, amit tovább javítja az anyag tulajdonságait, és fokozza a rezgéscsillapító hatást. Ezen kívül hagyományos giroszkópos felfüggesztést alkalmaznak, melynek esetében a vízszintes és a függőleges forgótengely egyetlen középpontban találkozik. Emellett a Technics még a pontos csapágyazást is kiemelte, amelyek alapvetően járulnak hozzá a rendszer stabilitásához

A Technics márka születésének 50. évfordulója alkalmából készült, limitált Grand Class SL-1200GAE jelzésű, 1200 darabos, sorszámozott széria 2016 nyarától kerül forgalomba, a standard Grand Class SL-1200G változat pedig a tél folyamán jelenik meg a piacon.

Azóta történt

Hirdetés