Hirdetés

Tapinthatóvá teszi a megjelenített képeket a Fujitsu új érintőkijelzője

A haptikus, azaz érintésen, bőrérzékelésen alapuló visszajelzést/visszacsatolást már számos telefonnál és tabletnél alkalmazzák, például ide tartozik a kijelző rezgetése (esetenként hanghatással kiegészítve) bizonyos virtuális gombok megnyomásakor. A Fujitsu azonban ennél tovább megy, és kutatásai arra irányulnak, hogy tapintható formában adják vissza az érintőkijelzőn megjelenített objektumok textúráját – magyarul, ujjunkkal végigsimítva a kijelzőn olyan érzést váltanának ki, mintha a képen látott tárgyat vagy élőlényt a valóságban érintenénk meg.

Az említett, meglehetősen alapvető módszernek tekinthető vibráláson felül léteznek más módszerek is a haptikus visszacsatolásra, például sztatikus elektromosság, de a Fujitsu ezek helyett az ultrahangban, pontosabban az ultrahangos rezgetésben látja a megoldást. Az ultrahang segítségével az érintőkijelző felületén egy nagyobb nyomású, súrlódáscsökkentő légréteg hozható létre, ami miatt az érintés során ezeken a pontokon a felhasználó egy simább, csúszósabb felületet érzékel. A frekvencia, azaz a rezgés intenzitásának megfelelő irányú változtatásával befolyásolható a felület "csúszóssága vagy éppen tapadása", ezáltal lehetővé válik a textúrák imitálása is, amit a felület érintésével érzékelhetünk. Persze a tökéletes élményhez hozzájárul a látott kép és az esetlegesen a hangszóróból érkező hanghatás is, ugyanis ezen információk együttese az agyban összeállva – lényegében érzékszerveink együttes manipulálásával – teszik teljessé a tapintás élményét.

A technológia ugyanakkor nem kevés energiát és helyet igényel, de az MWC-re a gyártó képes volt az egészet egy tabletbe besűríteni. A kiállításra hozott prototípus kipróbálható volt működés közben is, melyen lehetőség adódott egy japán hárfa húrjait pengeti, egy széf zárját tekergetni, aligátort "simogatni", valamint egy DJ-pulton bűvészkedni. A vállalat szerint a fejlesztés jól halad, de még további finomításokra van szükség, így előreláthatóan leghamarabb 2015-ben születhet meg a piacképes változat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés