Aprópénzért talált gazdára egy eredeti Apple I

A szóbanforgó 375 000 dolláros tarifának a többszöröséért szoktak elkelni az ikonikus gép még fellelhető - és működő - darabjai.

Amikor valamilyen technológiát, elektronikai berendezést vásárolunk, rendszerint nem a hosszútávú anyagi befektetés lebeg a szemünk előtt, hiszen mint oly sok minden más, jellemzően ezek is folyamatosan csak veszítenek az értékükből, egészen addig a pontig, mikor már gyakorlatilag elajándékozzuk vagy kidobjuk őket. Persze vannak kivételek, és az sem mindegy, hogy meddig tartjuk birtokunkban az adott tárgyat: ha elég hosszú idő telik el, még az is lehet, hogy az eredeti árcédulán szereplő összeg sokszorosáért értékesíthetjük tovább a hőn vigyázott eszközt, pláne, ha az korlátozott példányszámban készült.

Az Apple I-es felépítése
Az Apple I-es felépítése [+]

Az 1976 áprilisában debütált Apple I pont ilyen: amellett, hogy 42 év telt el a megjelenés óta, még ultra ritka is - Steve Jobs és Steve Wozniak mindössze 200 darabot rakott össze, ráadásul kézzel. Az eredeti ár annak idején vészjósló 666,66 dollár volt, ami mára 56150 százalékkal növekedett - 375 000 dollárért árvereztek el egy ilyen gépet egy aukció keretein belül. Az eladó az RR Auction volt, és mielőtt kalapács alá került volna az 1 MHz-es MOS 6502 processzorral és 4 KB RAM-mal szerelt masina, június izzasztó heteiben teljesen restaurálták a drágát. Annak érdekében, hogy még vonzóbbá tegyék az ajánlatot, korhű billentyűzettel és monitorral, valamint az eredeti Apple dokumentációval is megtoldották a csomagot.

Az ominózus pakk - minden, mi szem-szájnak ingere
Az ominózus pakk - minden, mi szem-szájnak ingere

Nyilván sokan szörnyülködnek, hogy valakik ilyen monumentális összegeket tudnak/hajlandóak fizetni egy gyakorlatilag mára teljesen céljátvesztett dologért, de az antik almás felhozatalban ez még alkalmi vételnek számít: egy hasonszőrű Apple I-es 905 000 dollárért kelt el 2014-ben, míg egy másikért 815 000 dollárt perkáltak le a kasszánál 2016 folyamán.

Ha nem áll módunkban százmilliókat költeni ősi hardverekre és almás relikviákra, nem kell kétségbe esnünk, mert lényegesen olcsóbban is hozzájuthatunk néhányhoz. Egy Steve Jobs által dedikált Macintosh Plus például "csak" 28 750 dollárért kelt el, míg egy szintén dedikált éves jelentés 23 750-ért talált új gazdára. Ha a cég fanatikusai ilyen pénzekkel dobálóznak, már nem is tűnik annyira embertelennek az 512 GB-os iPhone XS Max majd' 600 000 forintos ára, nem igaz? (Ó, dehogynem.)

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés