Az Apple egyelőre nem érdeklődik az Imagination iránt

Az Ars Technica a tegnapi napon indított el egy érdekes pletykát, ugyanis saját forrásukra hivatkozva arról írtak, hogy az Apple előrehaladott tárgyalásokat folytat az Imagination felvásárlásával kapcsolatban. Utóbbi vállalatra vonatkozóan amúgy is rendelkezik elővásárlási joggal az almás cég, hiszen a rendszerchipjeikben dolgozó IGP-k alapja innen kerül ki.

Mára kiderült, hogy az egész inkább csak kósza híresztelés volt, ugyanis az Apple a londoni tőzsdére kirakott egy közleményt, amelyben a vállalat elismeri, hogy voltak megbeszélések a két fél között, de egyelőre nem érdeklődnek az Imagination felvásárlása iránt.

Nem is lenne logikus

Sok piaci elemző számára logikusnak tűnik az Imagination felvásárlása az Apple nézőpontjából, de valójában abszolút nem az. Elsődlegesen azért, mert az Apple-t már most is olyan szerződés köti az Imaginationhöz, amely lehetővé teszi számukra az egyedi, GPU-dizájnok megtervezését, mindezt egyedi szoftvercsomagok tervezésével, és ehhez minden szükséges adatot megkapnak. Az Apple a saját tervezésű dizájnt szabadon felhasználhatja, de korlátot jelent, hogy más számára már nem kínálhatja fel. Mivel utóbbi fel sem merül a cég háza táján, így az aktuális szerződésük pont azt a szabadságot nyújtja, amire szükségük van, mindezt anélkül, hogy az Imaginationt bármiféle üzleti hátrány érné.

Ebben a szituációban mindenki nyer, és ha az Apple felvásárolná az Imaginationt, akkor sem változna lényegében a tervezés menete, vagyis igazából addig nem érdemes egy akvizícióról beszélni, amíg az Imagination ki tudja szolgálni az almás cég érdekeit, illetve amíg képesek versenyképes ultramobil GPU-architektúrákat letenni az asztalra. Egyetlen dolog érdekelheti ma az Apple-t az Imagiantionben, ez pedig a MIPS, illetve a rendszerszintű integráció teljes uralása. Ugyanakkor a MIPS-re való átállás közel sem lenne egyszerű, így alaposan meg kell fontolni egy ilyen reformot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés