IFA 2018: kipróbáltuk az ACER új VR headsetjét

A StarVR One AMOLED kijelzőket kapott, a látószög pedig hatalmas, és a kép kitölti a látómezőt.

Sokak előzetes várakozásával ellentétben a VR nem váltotta meg a világot, de azért még mindig jó pár olyan cég akad, amely ilyen irányú fejlesztéseket folytat. Közéjük tartozik az Acer, amely vállalat az IFA 2018 kiállításon mutatta be új VR headsetjét, a StarVR One-t, ezt ráadásul alkalmunk nyílt kipróbálni egy pár perc erejéig.

Acer StarVR One
Acer StarVR One [+]

A vállalat munkatársai felhívták a figyelmünket a két darab 4,7 AMOLED (RGB) kijelzőből álló megjelenítő felbontására (16 millió subpixel), amely minden korábbinál részletesebb képet szavatol. Nos, az tény, hogy az általam eddig kipróbált modellek esetében (Oculus Rift, Sony PlayStation VR, HTC Vive) ennél pixelesebb volt a végeredmény. Viszont a képpontokat még mindig látni, csak nem annyira látványosak, az irány tehát mindenképpen jó, de még további fejlődésre van szükség e téren. Kiemelték még a látószöget, amely horizontálisan 210, vertikálisan pedig 130 fok, és állításuk szerint teljesen kitölti a látómezőt. Nos, ez tényleg így van, ami hatalmas előrelépést jelent a korábbi megoldásokhoz képest, hiszen nincs sem fölül, sem oldalt fekete sáv, ami jelentősen dob a virtuális valóság élményen. A képfrissítési ráta 90 Hz, és a mozgásmegjelenítés során semmilyen anomáliát, akadozást, döcögést nem tapasztaltunk.


[+]

A 450 gramm súlyú termék pontosan a fejre igazítható, kényelmesen ül a kobakon, és nem húzza előre a fejet, de persze ettől lehet, hogy fél óra után már elviselhetetlenné válik. Mindenesetre tíz perc alatt észre sem lehetett venni, ami szintén pozitívum. A modell támogatja a Steam VR Tracking 2.0 mozgáskövető rendszert, aminek hála viszonylag szabadon lehet mozogni egy meghatározott téren belül, amelyet az érzékelők vesznek körül. Viszont kábelre továbbra is szükség van, amit sikerült is magamra csavarni, úgyhogy továbbra is létfontosságú, hogy valahogy megoldják a stabil, vezeték nélküli adatátvitelt, mert ez a VR elterjedésének egyik nagy akadálya. Mindent összevetve az Acer StarVR One kifejezetten tetszett, főleg a nagy látószög miatt, de azt sem lehet elhallgatni, hogy azért még lehet, és kell is hova fejlődni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés