A Vistára gyúr a leglassabb Radeon

Egyre több gyártó igazítja kínálatát a hamarosan érkező Windows Vista hardverkövetelményeihez; az új operációs rendszer bizonyos funkciói ugyanis csak fejlett 3D-s képességekkel rendelkező grafikus vezérlőáramkörrel, illetve kellő mennyiségű rendszermemóriával lesznek kihasználhatók. Előbbit idejekorán felismerték a grafikus processzorokat fejlesztő vállalatok, akik a csúcskategóriás, DirectX 10 kompatibilis GPU-k mellett a jóval kiterjedtebb eladásokkal büszkélkedő belépőszegmensbe is szánnak a Vistához optimalizált újdonságokat.

Ilyen újdonság lesz az ATI novemberben piacra kerülő, RV505CE kódjelű GPU-ra épülő Radeon X1300CE típusú grafikus gyorsítója, mely a korosodó Radeon X300/X500 (RV370) modelleket váltja a termékkínálatban. Az RV505CE a tajvani TSMC üzemében készül, és a korábbi X1300-as modellekhez hasonló képességekkel rendelkezik; 4 pixelfutószalagot és 2 vertex shadert tartalmaz, DirectX 9c és Shader Model 3.0 kompatibilitást nyújt. Elődjeihez képest újdonság ugyanakkor, hogy ez a processzor már 80 nm-es gyártástechnológiával készült.

A 350 MHz-en járó GPU-hoz 64 bites interfészen csatlakozik a maximum 256 megabájtnyi DDR2-400-as memória (mely további 256 megabájttal egészíthető ki a rendszermemóriából), így összességében elmondható, hogy a Radeon X1300CE problémamentesen megjeleníti a Vista látványosnak ígérkező Aero Glass kezelőfelületét. Az új belépőszintű videokártya a gyártástechnológia váltásnak, valamint az alacsony órajeleknek köszönhetően lényegesen kevesebbet fogyaszt majd elődeinél, így vélhetően csak passzív hűtést kap, és minden jel szerint alacsony profilú nyomtatott áramkörrel rendelkezik majd. Az újdonsághoz a HKEPC Hardware értesülése szerint megjelenésekor 49 dollárért (átszámítva körülbelül 10 000 forint) lehet majd hozzájutni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés