AI-ra tervezett szuperszámítógépeket épít az NVIDIA és az Atos

Az EuroHPC projekt részeként a világ leggyorsabb AI szuperszámítógépe is készül.

Az NVIDIA és az Atos bejelentette, hogy a EuroHPC, vagyis az európai szuperszámítógépes projekt részeként megépítik Olaszországban a Leonardo nevű rendszert, ami állításuk szerint 10 EFLOPS-os AI teljesítményt kínál majd. Itt már látni, hogy nagyon dolgozott a marketing, hiszen ezzel a gépet a legerősebb AI szuperszámítógépnek aposztrofálják, csak a teljesítményét 16 bites lebegőpontos adattípusra adták meg, ráadásul számításba vették a úgynevezett structural sparsity-t is. Ezt az adatot nehéz összehasonlítani a többi bejelentett nagyvassal, de mivel az érintettek szerint közel 14 ezer A100 kerül felhasználásra, így kiszámolható, hogy a 32 és 64 bites lebegőpontos számítási tempó rendre megközelítheti 273 és 137 PFLOPS-ot.

A Leonardo tehát nem tekinthető szó legszorosabb értelemben exascale rendszernek, de ettől még tisztességes teljesítményt kínál majd. Az Atos nagyjából 3500 Sequana node-ot használ, amelyekben egy Intel processzor található, és erre lesz rákötve négy darab A100-as gyorsító. A kiépítés várhatóan a következő évben kezdődik meg, és ha minden rendben megy, akkor 2022-ben üzembe is állhat.

Az Atos még két szuperszámítógépet épít a EuroHPC projekt részeként. Ezek is A100-as gyorsítókat használnak, de nagyságrendekkel kevesebbet, tehát megközelítőleg sem lesznek olyan erősek, mint a Leonardo. A konkrétumokat tekintve a MeluXina Luxemburgban kerül bevetésre, és 800 gyorsítóra alapoz, míg a Vega Szlovéniában készül 240 darab A100-zal.

Egy negyedik gép is épül Csehországban, csak azt már nem az Atos, hanem a HPE szállítja, méghozzá 560 darab A100-as gyorsítóval.

Előzmények

Hirdetés