Mégis lesz asztali verziója az Intel Cannon Lake-nek?

A korábbi adatok szerint az Intel csak a mobil piacra szánta, de úgy néz ki, hogy lesz asztali konstrukció is.

A Cannon Lake kódnevű fejlesztés az egyik legérdekesebb készülő terméknek számít az Intel portáján, annál is inkább, mert számtalan alkalommal változtak a rá vonatkozó tervek. Jelenleg biztosra vehető, hogy az ultramobil gépekbe szánt Cannon Lake-Y modell elérhető lesz az idei év végén, de a végfelhasználói termékekre ez már nem feltétlenül lesz igaz, így az újdonságra épülő mobil masinák startja akár 2018-ra is tolódhat.

Ez a kétmagos Cannon Lake-Y lesz az Intel első, 10 nm-es eljáráson készülő lapkája, viszont még ma is az a pletyka járja, hogy a komolyabb teljesítményű Cannon Lake-U modell, vagyis a nagyobb fogyasztású kétmagos variáns még 14 nm-es node-on készül. A híresztelések szerint a 10 nm-es node-dal még mindig nehézségek vannak, így az Intel a bevált technológián marad az energiahatékonysági szempontból kevésbé kritikus modellnél. Szintén a kiforrott technológia melletti döntést indokolja, hogy ez a verzió jóval nagyobb mennyiségben készül majd.

A legújabb információk szerint azonban lesznek még további Cannon Lake modellek is, annak ellenére, hogy a korábbi útitervekben csak az Y-os és az U-s verzió létezett. A jelenlegi tervekben combosított IGP nem szerepel, vagyis H-s verzióra egyelőre nem érdemes számítani (bár ki tudja, amennyit a Cannon Lake tervei változtak még azon sem lepődnénk meg, ha egyszer feltűnne), de egy asztali S jelzésű modellre igen.

Az asztali Cannon Lake-S igazából nem feltétlenül igényel új lapkát, mivel a kétmagos Cannon Lake-U is tökéletesen megteszi. Ha szigorúan a fizikai kialakítást nézzük, akkor a mostani Kaby Lake sorozatban a kétmagos asztali verzió megegyezik a mobil piacra szánt Kaby Lake-U sorozat 15 wattos opciójával, persze magasabb órajeleken üzemel, így jóval többet is fogyaszt, de fizikailag nincs különbség.

A Cannon Lake-S ilyen formában még illik is a képbe, mivel az új 300-as sorozatú alaplapok – a Z370-es kivételével – csak a Coffee Lake processzorokat támogatják, amelyből négymagos lesz a legkisebb. A Cannon Lake-S ilyen formában jó alap lesz a Pentium és Celeron sorozathoz.

A Cannon Lake-S egyébként leghamarabb egy év múlva érkezhet, tehát jó ideig eleve a Coffee Lake lesz az egyetlen alternatíva a ténylegesen új fejlesztésű, 300-as sorozatú vezérlőhídhoz. Itt a Z370 ismét kivétel, mivel ez fizikailag nem különbözik az aktuális Z270-től. Ez jelen esetben nem egy rossz dolog, mivel így a Z370-es elfogadja a Kaby Lake processzorokat is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés