Meghosszabbítják a Transmeta-Sony együttműködést

Az energiatakarékos processzorairól ismert Transmeta tavaly március végén hozta meg azt a döntést, melynek nyomán alapvetően változtattak a hosszabb ideje csak veszteséget termelő cég üzleti stratégiáján. A vállalat lényegében felhagyott a Crusoe és a modernebb Efficeon processzorok gyártásával (utóbbit csupán néhány kiemelt ügyfelének szállította továbbra is), és szellemi tulajdona licencelésére helyezte a hangsúlyt.

A processzorok fogyasztását jelentős mértékben csökkenteni képes LongRun2 technológiára a Sony, a Fujitsu, az NEC és a Toshiba is „előfizetett”. Kilátásban volt egy 15 millió dolláros üzlet a Culturecommal is; a hongkongi vállalat Transmeta technológiára épülő olcsó PC-ket kívánt piacra dobni elsősorban Kínában. A tranzakció engedélyezéséért felelős amerikai hatóságok lassúsága miatt ez az ügylet meghiúsult, azonban a Transmeta az elmúlt üzleti évében így is jelentős előrelépést könyvelhetett el. Éves bevételei 29,4 millióról 72,7 millió dollárra növekedtek, melyben az új stratégiát igazolva a licencdíjak és a szolgáltatások aránya a legnagyobb; mindeközben vesztesége 106,8 millióról a már kezelhető 6,2 millió dolláros szintre süllyedt.

Ebben nem kis része volt a Sony csoporttal egy éve tető alá hozott megállapodásnak, melynek keretében a Transmeta nemcsak technológiákat tett hozzáférhetővé, de több mint száz mérnökének a szaktudását is a japánok rendelkezésére bocsátotta. A Sony üzleti évének végével a szerződések is kifutottak március 31-én, ám a friss bejelentés szerint az együttműködést az eredeti megállapodásnak megfelelően további egy évvel meghosszabbítják. Az új szerződések 3 és 12 hónap közötti időtartamú projektekre szólnak, melyek a második negyedévben ismét száznál több Transmeta-mérnök erejét kötik le. A fejlesztések célkitűzéseit nem hozták nyilvánosságra, ám a két gyártó már további potenciális közös projektekről is tárgyal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés