Megérkezett a Windows 10 idei utolsó nagyobb frissítése

A November 2019 Update, az ígéreteknek megfelelően inkább egy optimalizálásnak fogható fel.

A Microsoft hivatalosan is bejelentette a Windows 10 új frissítését, amely a 1909-es verziószámot viseli. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy kumulatív frissítésként van bejegyezve, de azért egy terjedelmes csomagról van szó, így ráöltötték a November 2019 Update jelzést.

A redmondi óriáscég némileg finomítani akar a fejlesztési tempón, hiszen az elmúlt időszakban elég sok gond volt a nagyobb csomagjaikkal, így az új verzió nagyon komoly rendszerszintű változásokat nem vezet be, inkább a May 2019-es frissítés optimalizálásának tekinthető. Ezek miatt javulhat az egyes mobil gépek üzemideje, illetve jobb lehet a processzor erőforrásainak elosztása. Utóbbi némileg kötődik a favored core nevű újításhoz, vagyis az operációs rendszer egy többmagos processzor esetében képes eldönteni, hogy az egyes, főleg egy szálú teljesítményt igénylő folyamatokat melyik magon vagy magokon ideális futtatni. Ezzel elvileg javul a teljesítmény, hiszen a kritikus folyamatok gyorsabb, nagyobb órajelen működő magokra tudnak kerülni.

A funkció hatékony működéséhez azonban szükség van arra, hogy a processzor pontosan meg tudja mondani az operációs rendszernek, hogy mely mag vagy magok esetében lehet szó nagyobb teljesítményű programfuttatásról. Ilyen formában a favored core működéséhez valamilyen AMD Ryzen processzor, vagy Turbo Boost Max 3.0 technológiát támogató Intel Core modell az optimális. A teljesítményelőny rendkívül komoly mértékben függ attól, hogy mi fut majd a hardveren, illetve az se mindegy, hogy hány magot kínál a processzor, így a Microsoft ugyan biztos gyorsulást ígér, de ennek mértékét nagyon nehéz általánosan meghatározni.

A Microsoft módosította a digitális rajzoláshoz írt rendszert is, mivel voltak panaszok arra, hogy a késleltetés esetlegesen túl nagy lehet, ami nyilván nem kellemes a rajzoló felhasználók számára. Alapjaiban nem változott a működés, de az ehhez kapcsolódó sokat fejlődött a szoftveres futószalag, így a hardver képességeitől függően sikerült lefaragni a késleltetési értékekből, vagyis a rajzolás reszponzívabb válaszadással történhet.

A fentieket túl számos kozmetikai módosítás készült, ezek nagyrészt a felhasználói felület átláthatóságát, illetve az általánosan egyszerűbb használhatóságot szorgalmazzák. Többek között némileg módosult a start menü, megérkezett az online keresésé a fájlkezelőbe, jobb lett a naptár applikáció, valamint Cortánán kívül más digitális asszisztensekhez is utat enged a cég a zárolási képernyőn keresztül.

A November 2019-es frissítés viszonylag egyszerűen beszerezhető azok számára, akik már a May 2019-et is telepítették. Ilyenkor csak egy szimpla javítást tölt le a Windows Update. A May 2019-et kihagyó felhasználók már nagyobb telepítési procedúra elé néznek, mivel az új csomag alapjaiban a May 2019-re épül, vagyis viszonylag sok, rendszerszintű változást kell eszközölni az adott gépen, ezáltal a telepítés is hosszadalmas lehet.

Előzmények

Hirdetés