Megérkezett az Intel első Arc meghajtója

A 30.0.101.1325-ös verziójú csomag egyelőre csak pár, mobil piacra szánt grafikus vezérlőhöz telepíthető.

Az Intel elérhetővé tette a 30.0.101.1325-ös verziójú Arc drivercsomagot, amely az új Arc termékcsaládhoz van szabva. A friss meghajtó a hardvertámogatás szempontjából csak az Alder Lake-H és -P kódnevű lapkák IGP-jét kezeli, illetve alapvető támogatást kínál az Arc A350M és A370M jelzésű mobil GPU-khoz. A korábban megjelent grafikus vezérlők egyelőre kimaradtak, de információink szerint az Xe architektúrát használó termékek erejéig bővülni fog majd a lista, viszont a jelenlegi eszközillesztő csak az érkező új notebookokra figyel.

Az eddigi Intel driverekből már megszokott komponensek mellett az Arc Control nevű vezérlőpult a fő újdonság, amelyről a vállalat a tegnapi bemutatón már beszélt. A fejlesztés ugyanakkor nagyon fontos, mert ez teremti meg az alapot az Arc termékcsalád szoftveres hátteréhez, hiszen a szolgáltatások tekintetében a cég korábbi vezérlőközpontja annyira nem tartotta a lépést a konkurens megoldásokkal.

Az Arc Control ugyanakkor nagyon sokat fejlődik, és számos olyan funkciót vezet be, amelyek a vörös és zöld oldalon már elérhetők. Többek között lesz itt alkalmazások szintjén történő profilozás, saját overlay felület, valamint multimédiás és tuningmodul. A grafikai funkciók tekintetében a korábbi meghajtókban szereplő paraméterek érhetők el, míg a multimédiás rész tulajdonképpen a hardverbe épített kódolóegységre vonatkozik, amellyel felvételek készíthetők, vagy akár élő stream biztosítható. Ezeket nem nehéz elképzelni, hiszen kvázi alapfunkcióknak számítanak manapság, ahogy például az overlay is.

A tuningmodul azonban érdekes, mert erre az Intel láthatóan nagyon sok erőforrást áldozott. Már most érdemes leszögezni, hogy ez a menü csak az asztali rendszerek sajátja lesz, mobil szinten a notebookgyártók nem fogják engedélyezni az órajelek, a feszültségszintek, a fogyasztás, illetve a ventilátorprofil egyéni módosítását.

A meghajtón belül lesz még egy frissítőmodul is, amellyel leegyszerűsödik az új eszközillesztők keresése és telepítése. A folyamat menetét akár ütemezni is lehet, tehát viszonylag nagy szabadságot kapnak a felhasználók a saját rendszerük működése szempontjából.

Az Intel új, Arc Graphics DCH, azaz modern besorolású drivercsomagja a 64 bites Windows 10 és 11 operációs rendszerre az előbbi linken érhető el, és természetesen a dokumentáció sem maradt le.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés