Limitált merevlemezek

Kutatóknak sikerült meghatározni a merevlemezek írási sebességének elméleti felső határát. A rossz hír az, hogy mai mágneses technológia használatával másodpercenként legfeljebb 435 000 millió bit írható fel az adathordozó felületre. A jó hír pedig az, hogy ez a sebesség ezerszer gyorsabb a ma hozzáférhető leggyorsabb merevlemez sebességénél.

Amint az jól ismert, a mai merevlemezek tányérjain az eltérő irányú mágnesezettség feleltethető meg 0 és 1 értékű adatoknak. Az adatok írása megfelelő irányú elektromágneses impulzusokkal történik. Az impulzus gyorsításával növelhető az információk írásának és újraírásának sebessége, ám egy bizonyos sebesség fellett nem módosítható megbízhatóan a mágnesezettség, és a rögzített adatok kaotikussá válnak.

A Stanford Egyetem kutatóinak – egy orosz fizikussal és a Seagate mérnökeivel együttműködve – sikerült meghatározniuk azt a sebességhatárt, amelynél a mágnesezettség befolyásolhatatlanná válik – írja a BBC. A tudósok egy részecskegyorsítót használtak az adatok tárolására szolgáló mágneses felület pulzusukkal történő bombázására. A pulzusok közel fénysebességgel haladtak és mindössze 2,3 pikoszekundumig tartottak.

A vizsgálat bebizonyította, hogy e sebességhatár átlépéséhez új adatrögzítési technológiák kidolgozására lesz szükség. Ám amint Mark Ryder, a Seagate technológiai igazgatója figyelmeztetett: a merevlemezekbe nem kerülnek részecskegyorsítók, így a kísérlet során elért sebességet működő diszkekben nem lesznek képesek még megközelíteni sem.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés