Kétmagos Opteronok 3 GHz-es órajellel

Immár az AMD második generációs – DDR2 memóriavezérlőt tartalmazó – Opteron processzorai is elérték a 3 GHz-es órajelet. A most piacra kerülő lapkáknak van egy-, két- és többprocesszoros rendszerekbe illő változata is, melyeket rendre az 1222 SE, 2222 SE, illetve 8222 SE jelzéssel látták el. Amint a típusjel SE végződéséből kiolvasható, az új processzorok a magasabb fogyasztási kategóriába tartoznak; az AM2 foglalatba ülő 1222 SE maximális disszipációja 125 watt, míg a másik két, Socket F-es modell legfeljebb 119,2 wattot vehet fel. Mindhárom chip 2 MB kapacitású másodszintű gyorsítótárat hordoz.

Az AMD már felvesz rendeléseket a processzorokra, de a szállítások várhatóan csak nagyjából két hét múlva kezdődhetnek. Az árak közzétételére is akkor kerülhet sor, így egyelőre nem tudjuk, miként befolyásolják az új csúcsmodellek a jelenlegi termékpaletta árait.

Az előzetesen közölt teszteredmények alapján az AMD Opteron 2222 SE felveszi a versenyt az Intel leggyorsabb, 5100-as sorozatú kétmagos Xeon DP processzorával; különösen a lebegőpontos számítási teljesítményben ér el markáns, csaknem 16 százalékos előnyt. Bár a szerverpiacon jelenleg a kétmagos processzorok forgalma a legnagyobb, az igazsághoz természetesen hozzátartozik, hogy az Intel jó ideje árul négymagos Xeonokat is, míg a négymagos, Barcelona kódnéven emlegetett Opteronok csak júniusban kerülnek gyártásba, azaz valamikor a második félév elején jelenhetnek meg a piacon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés