Hatalmasat fejlődött a játékfejlesztők kedvenc videoformátuma, a Bink Video

A Rad Game Tools által életre hívott Bink Video nevű fejlesztésről talán mindenki hallott már, hiszen a játékfejlesztők kedvenc videoformátumának számít az átvezető animációk szempontjából. Ezt számadatok is bizonyítják, hiszen a Binket mára több mint 6200 játékhoz licencelték 14 különböző platformot figyelembe véve.

A Bink előnye elsősorban a gyorsasága, illetve a minősége, amivel a többi opció fölé nőtt. Ez a játékok szempontjából rendkívül kritikus, így azon nem kell csodálkozni, hogy miért ez a legkedveltebb formátum ebben a szegmensben. A Bink 2 azonban jelentős fejlesztéseket hajt végre az új generációs hardverek hatékonyabb kihasználása érdekében, így gyorsabb lett a rendszer, ami egyfajta felkészülés a 4K-s kijelzőkre is, hiszen ezeken nem illik Full HD-s videókat lejátszani.

Az aktuális, 2.4-es verzió az elődök összes jó tulajdonságát megőrzi, viszont a Bink 1-hez képest jelentős szerepet kapott a fejlesztésben a többmagos processzorokra való optimalizálás és az SSE2 hatékony kihasználása (a Rad Game Tools szerint egy képkocka során feldolgozott utasítások 75%-a SIMD). Természetesen a formátum továbbra is saját fejlesztésű video- és hangkodeket használ.

Az alapvető újításoknak hála a Bink 2.4-es verziója beveti a GPU-s gyorsítást is, ami compute shaderen keresztül történhet. Az opcionálisan aktiválható funkció a Rad Game Tools mérései szerint lényegesen gyorsabb lehet a CPU-s feldolgozáshoz viszonyítva, egy 4K-s képkocka dekódolása PC-n 1,4 ms alatt is megoldható egy AMD Radeon R9 290X-es VGA-val. Az Xbox One és a PlayStation 4 esetében valószínűleg minden fejlesztő a GPGPU-s opciót választja, hiszen előbbi masina IGP-je 2,3 ms, míg utóbbié 1,6 ms alatt megoldja egy 4K-s képkocka dekódolását. A Bink 2 egyébként hagyományos processzoron is nagyon gyors lesz, mivel az adott képkocka felbontható annyi részre, ahány processzorszál található a rendszerben – ezt a fejlesztő opcionálisan koordinálhatja is. Mindezek mellett minőségre vonatkozó újítás, hogy a Bink 2-ben a színskála terjedelme 0-255 lett, ami helyenként lényeges különbséget eredményez, eközben pedig megmaradt a rendszerre jellemző rendkívül alacsony memóriahasználat is.

A Bink Video 2.4 már licencelhető az érdeklődők számára. A rendszer működik Windows, Mac, Linux, PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation 2, Xbox One, Xbox 360, Nintendo Wii, Nintendo Wii U, Android és iOS platformokon. A GPU-s gyorsítás a két új generációs konzolon, illetve a compute shadert támogató grafikus vezérlővel rendelkező PC-ken érhető el a megfelelő szoftveres háttér mellett – modernebb Windows és Linux operációs rendszer szükséges friss grafikus driverekkel. Később ehhez a körhöz a mobil opciók is csatlakozhatnak.

Előzmények

Hirdetés