Gondokat okozhat az ATI-nak a hatalmas kereslet

Bár már e modellek utódjait is készíti a kanadai cég, szembesülnie kell azzal a ténnyel, hogy például Németországban pillanatok alatt elkapkodják a jelenlegi csúcsmodelljeit. Az ATI egyelőre cáfolja ezeket a híreket, de az OEM-partnerei megerősítették, hogy nagyon megnőtt a kereslet az aktuális ATI videókártyák iránt. Így például a Sapphire és a Guillemot/Hercules is úgy nyilatkozott a Golem német internetes újságnak, hogy a kereslet jóval túlnövi a kínálatot. 2002 karácsonyakor például a Radeon 9700 és 9700 Pro termékekből 2,5-szer többet adtak el, mint az előző év hasonló időszakában az aktuális termékből - állítja a Guillemot Németország.

A Sapphire is arról panaszkodik, hogy közel sem tudja 100 százalékig teljesíteni a befutó megrendeléseket. 2003 márciusától ugyan javulhat a helyzet, legalábbis ezt reméli a vállalat németországi részlege. Azon a gyártóknál, amelyeknek Kínában van a gyártóüzemük (ezek közé tartozik a Sapphire is) a 2003 januárjára eső kínai újév közel egy hetes termelés-kiesést okozott.

Aki például Németországban egy Radeon 9700 Pro vagy sima Radeon 9700-as videókártyát akar venni, szintén dilemma elé kerül: vagy megveszi a nevesebb gyártók termékeit 400, illetve 300 euró feletti áron, vagy vár. Nem jobb a helyzet a Radeon 9500 Pro kártyák esetében sem. Mióta kitudódott, hogy egy 128 MB-os Radeon 9500-asból szoftveres úton és túlhajtással bárki egy Radeon 9700-ast csinálhat, azóta elfogytak ezek a 128 MB-os változatok és már csak 64 MB-os Radeon 9500-asokat lehet kapni a boltokban, amelyeknél nem alkalmazható ez az átalakítás (illetve igen, de az eredmény egy 9500 Pro lehet "csak").

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés