Új fejezethez ért a GlobalFoundries és az ARM partnerkapcsolata

A GlobalFoundries és az ARM bejelentette, hogy kiterjesztik partnerkapcsolatukat a későbbi gyártástechnológiákra. Az utóbbi cég jelenleg a 28 nm-es node-okra készít dizájnokat, mely fejlesztés jól áll. Az arab tulajdonban lévő bérgyártó korábban már bejelentette, hogy a 28 nm-es HPP node-ot alkalmazva sikerült 2,5 GHz-en járatni egy Cortex-A9-es processzormagot, amire addig a pillanatig senki sem volt képes. A gyártástechnológia tehát adott, így az ARM több dizájnt is elkészít majd a GlobalFoundries 28 nm-es node-jaira, amire a partnerek természetesen építhetnek.

A 28 nm azonban már gyakorlatilag kész, így az ARM számára a legfőbb feladat az új generációs gyártástechnológiák fejlesztésében való részvétel, ami egy felújított partnerkapcsolat formájában valósul meg. A GlobalFoundries és az ARM a 20 nm-es LPM node-ot fejlesztik közösen, melyek a következő generációs SoC rendszerek alapját képezhetik. Az egyezmény keretén belül az ARM teljes platformot kínál a 2013-2014-ben érkező gyártástechnológiára, így elérhető lesz a Processor Optimization Pack (POP), mely a brit tervezőcég Artisan fizikai IP-jét használja. Ennek segítségével, illetve a dokumentációkkal a cégek egyszerűbben implementálhatnak SoC dizájnokat, ami a költségek és a vállalt kockázat szempontjából előnyös.

Az első 20 nm-es tesztchipek már készülnek, így a fejlesztés aránylag jól halad, de az ARM a távolabbi jövőre is gondol, így az új egyezmény kiterjed a későbbi, FinFET tranzisztorokat használó gyártástechnológiára is, mely a GlobalFoundries útiterve szerint 14 nm-es csíkszélességű lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés