Galaxy Tab blog: újítások az Android 3.2-ben

Május környékén megjelent az Android rendszer táblagépekre optimalizált variánsának első frissítése, mellyel verziószáma 3.0-ról 3.1-re ugrott. Az új generációs Samsung táblagépek már ezzel érkeznek, a kizárólag a Vodafone kínálatában kapható Galaxy Tab 10.1V-re pedig már egy ideje elérhető a javítócsomag, amely az optimalizációk mellett pár hasznos újdonsággal is gyarapítja a rendszert.

A Galaxy Tab 10.1 már Android 3.1-gyel érkezik
A Galaxy Tab 10.1 már Android 3.1-gyel érkezik

Nemrég egy újabb javítócsomag megjelenését harangozták be, amelyet feltelepítve a rendszer verziószáma ismét egy tizeddel nő (gyengébbek kedvéért: az Android 3.2-ről van szó). A frissítés nem kimondottan nagyszabású (sejtésünk szerint a kardinális újdonságokat nem akarták ellőpni az Ice Cream Sandwich megjelenése előtt), de a szokásos javítások mellett azért találhatunk pár képességet, melyek említésre méltóak.

Az első újítás az SD kártyák kezelésével kapcsolatos. A frissítést feltelepítve a táblagépen futó alkalmazások mindenféle hekkelés nélkül elérhetik majd a memóriakártyák tartalmát, ez az úgynevezett media sync funkció. A másik újítás az alkalmazások felületének nagyítását hivatott feltuningolni. Egyelőre ugyanis gondban vagyunk, ha egy telefonra írt programot szeretnénk futtatni egy nagyobb felbontású kijelzővel szerelt táblagépen, a szoftver ugyanis csak a felbontásának megfelelő területet foglalja el a képernyőn. Az új módszer hasonlít ahhoz, amikor egy iPaden szeretnénk futtatni egy iPhone/iPod Touch alkalmazást, az applikációk immár pixeltöbbszörözéssel fognak majd futni a táblagépeken. Így egy kissé pixeles lehet a kép, de legalább nem a nagy feketeséget kell majd bámulnunk.

Ezek mellett sok kisebb-nagyobb változás és új funkció került az Android 3.2-be. A kisebb képátlójú kijelzők beépített támogatást kaptak (elsősorban a 7 és 8,9 hüvelykes panelekről van szó), valamint az újabb Qualcomm-chipseteket is kezeli majd a rendszer. Optimalizáltak egy sort a minialkalmazások kezelésén is, valamint a Movie Studio, Music és Movies névre hallgató beépített programokon is fejlesztettek. A frissítés megjelenéséről még nincsen hivatalos információnk, a hozzá tartozó SDK-update (API level 13) viszont már letölthető a fejlesztőkörnyezetből.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények