Ezúttal komoly problémát okozhat az 5G-től való félelem

Az úgynevezett "negatív ion" termékek eddig csak feleslegesek voltak, de mostantól némelyik veszélyesnek minősül.

Az emberek sokszor félnek az új dolgoktól, ami valahol érthető, de az esetek többségében ez a félelem alaptalan, illetve konkrétan megcáfolható tudományosan is. Az 5G-től való rettegés is ide tartozik, hiszen ez a technológia nem működik olyan hullámhosszon, hogy képes legyen kilökni az elektronokat a molekulákból, így például rákot biztos nem okoz.

Az 5G egy úgynevezett nem ionizáló sugárzás, aminek a szervezetre gyakorolt hatásai hasonlók a korábbi generációkhoz, azaz rezegtetés által képes melegíteni az emberi testet. Ugyanakkor a forgalomba hozható eszközök átadható energiamennyisége annyira alacsony, hogy ténylegesen érzékelhető változást ez nem okoz, tehát az élettani hatások lényegében nem érezhetők, maximum bizonyos műszerekkel mérhetők.

A fentiektől függetlenül az emberek egy csoportja így is fél az 5G-től, és őket célozzák azok a cégek, amelyek ebből anyagi hasznost szeretnének húzni. Egy ideje már léteznek úgynevezett "negatív ion" termékek, amelyek tipikusan valamilyen általános mantra mentén állítanak valami nem bizonyítottat. Például erősítik az immunrendszert, elnyelik az 5G káros sugarait, vagy éppen növelik a test energiáját – jelentsen ez bármit is.

A holland ANVS (Authority for Nuclear Safety and Radiation Protection) most arra figyelmeztet, hogy tíz darab – általuk bevizsgált – úgynevezett "negatív ion" termék ionizáló sugárzást bocsát ki. Ez az a hullámhossz, ami veszélyes az emberi szervezetre, ellentétben azzal, amin az 5G működik. A termékek között van az "Anti-5G" közösség által kedvelt, nyakba akasztható Quantum Pendant, de a Basic Nero karkötő, illetve számos Energy Armor és Magnetix megoldás is felkerült a listára.

Quantum Pendant
Quantum Pendant (forrás: ANVS) [+]

Az óránkénti sugárzás ugyan kismértékű, mikrosievert szintjén mérhető, de ha valaki a nap 24 órájában viseli a szóban forgó termékeket, akkor egy éven belül már több millisievert sugárzás is érheti a testét. És sajnos jellemző, hogy ezeket a termékeket állandóan használják a tulajdonosaik, hiszen állandó "védelmet" szeretnének az 5G-től. Ezáltal fennáll annak az esélye, hogy két-három évnyi viseléssel már olyan mennyiségű sugárzás éri az emberi testet, ami potenciális veszélyeket hordoz magában.

Az ANVS a fentiek miatt azt javasolja, hogy az érintett termékek viselését azonnal fejezzék be a tulajdonosok, majd jól csomagolják be és zárják el őket. Fontos, hogy semmiképpen sem szabad kidobni a radioaktív hulladékot, meg kell várni, amíg az érintett eladók megszervezik a begyűjtést.

Azóta történt

Előzmények