Erős negyedévet zárt a PC-s CPU-piac

A Mercury Research elérhetővé tette a PC-s processzorok eladási adataira vonatkozó, harmadik negyedéves jelentését. A mobil, az asztali és a szerverek piacát is számításba vevő kutatás szerint az AMD szezonálisan növelte a piaci részesedését, míg szekvenciálisan gyengültek. Az Intel pozíciója pont ellentétesen változott, így negyedéves szinten erősítettek, míg éves mértékben már visszaesés volt tapasztalható. A globális processzoreladások egyébként éves szinten 5%-kal erősödtek.

A harmadik negyedévben az AMD a piac 18,8%-át szerezte meg, ami 0,5 százalékpontos javulás szezonálisan, és 0,6 százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez viszonyítva. Dean McCarron, a Mercury Research piackutatója szerint a Fusion APU-kat kedveli a piac, de az AMD képtelen megfelelő mennyiséget gyártani belőlük. Az erőforrásokat a vállalat elsősorban a mobil megoldásokra összpontosítja, ahol viszonylag sokat erősített az AMD, ám ennek az az ára, hogy az asztali szegmens esetében szűkös ellátással szembesülnek az OEM partnerek. A Mercury Research a pontos eladásokról nem beszélt, de úgy tudjuk, hogy hozzávetőleg 8 millió Zacate, illetve Ontario, és 3 millió Llano APU-t szállított le az AMD a harmadik negyedévben. A Fusion projekttel tehát az AMD nagyjából 23 milliós eladásnál tart az év eleje óta, így a vállalat történetének leggyorsabban terjedő termékskálájáról beszélhetünk, magasan felülmúlva minden eddigi fejlesztés kezdeti eladási adatát. Ettől függetlenül az AMD nem lehet maradéktalanul elégedett, mivel a szűkös a gyártókapacitás korlátozza az eladásokat.

Az Intel továbbra is uralja a teljes piac 80,3%-át, ami 0,3 százalékpontos csökkenés szezonálisan és 0,4 százalékpontos növekedés az előző negyedévéhez képest. A Mercury Research szerint a vállalat elsősorban az asztali piacon teljesít jól, amit Dean McCarron a Llano APU-k gyártási nehézségeivel magyaráz.

A harmadik helyre szokás szerint a VIA futott be 0,9%-os részesedéssel. Ez az eredmény szekvenciálisan 0,1 százalékpontos növekedésnek számít. Vélhetőleg az új VIA QuadCore processzoroknak köszönhető a vállalat teljesítménye.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés