Letér a lézernyomtatók útjáról az Epson

Persze nem azonnal, egészen pontosan 2026-ig várnak vele, de az irány egyértelmű.

Az Epson bejelentette, hogy 2026-ban felhagynak a lézernyomtatók forgalmazásával és eladásával, amit a vállalat azzal magyaráz, hogy a technológiai alapokban kevesebb fejlődési lehetőség maradt, mint a tintasugaras megoldásban, és eközben még az energiahatékonyság sem elég jó.

A lézeres megoldások kapcsán egyébként nem meglepő, hogy nem teljesítenek jól az energiaigény tekintetében, hiszen a működésük alapja egy adott hőmennyiség előállítása, ami nyilván emberes fogyasztást eredményez. A tintasugaras opciókkal ilyen szempontból már régóta nem tartják a lépést, ráadásul az Epson Heat-Free technológiája a mechanikus energiát is hasznosítja, így még kisebb fogyasztásból megoldja a problémát.

A lézernyomtatók előnye leginkább a teljesítményben nyilvánult meg, ugyanis percenként tényleg elég sok oldalt lehetett ezekkel nyomtatni, de manapság ez sem egyértelmű, mivel az Epson üzleti tintasugaras megoldásai már itt is elég erősnek számítanak. Ez jó, hiszen kisebb fogyasztás mellett hozható igen jó sebesség, de a tinta még mindig elég drága. Valószínűleg ez a következő években javulni fog, és a 2026-os kivezetéskor a lézernyomtatók jó eséllyel el is veszítik minden előnyüket, így valóban hasztalan lenne őket a piacon tartani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Epson

Előzmények

Hirdetés